Hlavní obsah

ŘSD chystá modernizaci mimoúrovňového křížení na D46 u Prostějova

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Bezmála 200 milionů korun bude stát chystaná modernizace mimoúrovňového křížení u exitu 26 Držovice na dálnici D46 poblíž Prostějova. To už podle odborníků přestalo být bezpečné pro sjezd či nájezd automobilů na dálnici.

Článek

Součástí projektu jsou nové připojovací a odbočovací pruhy i kruhový objezd. „První dělníci by se mohli pustit do dvouleté realizace v roce 2023,“ sdělil Miroslav Mazal z olomouckého pracoviště Ředitelství silnic a dálnic.

„Z důvodu stavby nových připojovacích a odbočovacích pruhů včetně kruhového objezdu proběhnou úpravy stávajícího mostu dálnice D46, zároveň bude zcela přeorganizována doprava na mimoúrovňovém křížení. Projekt je rozdělen do čtyř navazujících etap stanovených v rámci potřeby zachovat plynulý dálniční provoz. Jednotlivě dokončené části mimoúrovňového křížení budou ihned uváděny do provozu nebo předčasného užívání s co nejmenším zdržením motoristů,“ uvedl Mazal.

Při plánování podoby moderní křižovatky na D46 u Držovic odborníci podle Mazala vycházeli ze stávající dopravní situace, aby nebylo nutné výrazně zasahovat do současného stavu a měnit charakter okolí. „Na stavbu bezpečnějšího křížení již bylo vydáno pravomocné stavební povolení. Ještě letos předpokládáme vypsání výběrového řízení na zhotovitele zadávací dokumentace stavby,“ dodal Mazal.

Loni na podzim byla na D46 zahájena modernizace mimoúrovňové křižovatky Prostějov – střed, jejíž součástí je postupná demolice starého mostu a stavba nového. Vybudovány budou chybějící připojovací a odbočovací pruhy. Rekonstrukce křižovatky za 200 milionů korun po dokončení v závěru roku 2022 zvýší bezpečnost a plynulost provozu na této části dálnice D46.

Reklama

Doporučované