Hlavní obsah

Zjištění Seznamu potvrzeno. V problematické bance zasáhla ČNB

 

Reklama

ERB Bank má už od pátku zablokované účty, začíná vyplácení klientů z garančního fondu

Článek

ERB Bank, první ruská banka, která získala bankovní licenci na území Evropské unie, je na dně.

Už v pondělí ráno Seznam Zprávy jako první informoval, že pobočka banky v Praze nevydává peníze klientům, o pár hodin později jsme napsali, že banka má zablokované účty.

Nyní vydala Česká národní banka prohlášení, že ERB Bank není schopna dostát svým závazkům. Jinými slovy: Fakticky končí.

Do sedmi dnů musí Garanční systém finančního trhu začít s výplatou náhrad vkladů klientům. Banka s ruským kapitálem ERB Bank se zaměřuje hlavně na financování českého exportu do Ruska, ale poskytuje i běžné bankovní služby. V ČR má pobočky v Praze a v Karlových Varech.

Od pátku nevyplácí peníze

Že ERB neumožňuje svým klientům výběry, se přesvědčil reportér Seznamu už v pondělí ráno, když navštívil pražskou pobočku banky. „Nefungují nám pokladny,“ vysvětlila tehdy ještě zaměstnankyně ERB Bank na Smíchově.

Důvodem pro zmrazení účtů ERB je podle zjištění Seznam Zprávy to, že české úřady v čele s Finančním analytickým odborem Ministerstva financí některé transakce ERB Bank vyšetřují. Právě FAÚ peníze zablokoval. Ze zákona může prostředky blokovat až tři dny, pokud podá trestní oznámení. Tato lhůta by vypršela v úterý, ale ani poté banka nezačala vyplácet vklady.

Neobvyklý krok

Ministerstvo financí, pod které takzvaní cifršpioni spadají, odmítlo informace Seznamu komentovat. „Finanční analytický útvar je vázán mlčenlivostí, nekomentuje konkrétní případy, nepotvrzuje je, ani je nevyvrací,“ uvedl mluvčí rezortu Michal Žurovec.

Kolik peněz na kontech banky FAÚ zmrazil, není jasné. Posledním dohledatelným údajem jsou čísla z roku 2014. Tehdy měli podle MF DNES klienti u banky uloženo 4,6 miliardy korun.

Reklama

Doporučované