Hlavní obsah

Drábová o Severodvinsku: Zvýšení radiace je závažné, ale ohrožení na zdraví nehrozí

Foto: Reuters

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Po výbuchu při testování motoru rakety nedaleko ruského Severodvinsku radiace přesáhla normu až šestnáctkrát, informovala o tom agentura TASS s odvoláním na ruskou státní meteorologickou agenturu. Ruské úřady odvolaly doporučení vyklidit vesnici Něnoksa.

Článek

Ruské ministerstvo obrany v původní zprávě uvedlo, že úroveň radiace po čtvrtečním testu zůstala v normě, městské úřady Severodvinsku v severním Rusku nicméně uvedly, že ke zvýšení na krátkou dobu došlo.

Podle informací ruské státní meteorologické agentury Rosgidromet se úroveň radiace zvedla až šestnáctkrát. Údaje nevládní organizace Greenpeace hovoří až o dvacetinásobných hodnotách, píše agentura Reuters. Nově se také objevila informace, že zdravotníci pomáhající při nehodě museli na vyšetření do Moskvy, informovala o tom agentura TASS.

Drábová: Takové hodnoty zdraví neškodí

Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové ani hodnoty okolo dvacetinásobku normy neohrožují lidské zdraví. „Je to závažné zvýšení a znamená to, že se tam něco opravdu muselo stát, pokud ale platí uvedené hodnoty, ohrožení na zdraví nehrozí,” řekla Drábová Seznamu.

Nezdařený raketový test se uskutečnil 8. srpna a dle informací ruské státní jaderné agentury při něm zahynulo pět lidí.

V médiích se také objevily zprávy, že v oblastní nemocnici v Archangelsku, kde se léčili zranění po výbuchu, zapečetili vše, čeho se dotkli, a lékaři museli podepsat závazek o mlčenlivosti. Dle západních expertů mohl být příčinou exploze test rakety na jaderný pohon.

Ve zprávě atomové agentury Rosatom se píše pouze o zacházení s „izotopy“. V pondělí ale hlavní výzkumník sarovského výzkumného střediska Vjačeslav Solovjov přiznal, že došlo k „výbuchu malého jaderného reaktoru”.

Ruské úřady nejprve obyvatelům vesnice Něnoksa nedaleko Severodvinska doporučily, aby po nepovedeném testu obec opustili. Později ale úřady doporučení odvolaly. Změnu vysvětlily tím, že vojáci plánovanou činnost, která měla být důvodem vyklizení vesnice, odložili.

Podle agentury TASS jde ve vesnici Něnoksa o vcelku běžnou praxi. Vojáci z nedaleké základny prý podobná doporučení vydávali i dříve.

Že jsou evakuace města pravidelnou záležitostí, potvrdil i ukrajinský novinář, který často upozorňuje na porušování lidských práv v Rusku, Maxim Eristavi na svém Twitteru. Podle informací místních novinářů jsou evakuace ve městě „pravidelnou každoměsíční záležitostí a není nutné je připisovat nedávné nehodě“.

Ruský server Interfax zase přinesl vyjádření tiskového mluvčího ruského prezidenta Vladimira Putina. V něm ujišťoval občany města, že „všechny příslušné orgány v této situaci zajišťují úplnou bezpečnost občanů Ruské federace“.

Úřady po výbuchu uzavřely také část Dvinského zálivu, údajně jako preventivní opatření kvůli místnímu rybolovu, protože do těchto vod se mohlo dostat vysoce toxické raketové palivo. Ruská jaderná agentura Rosatom minulý týden s jednodenním zpožděním oznámila, že při testu zahynulo pět jejích pracovníků, kteří „měli na starosti práce související s radioizotopovým zdrojem energie v raketě”.

Zpoždění vysvětlila tím, že výbuch srazil experty z mořské plošiny a pak se po nich pátralo tak dlouho, dokud byla naděje, že jsou naživu. Dodala, že při testech nastal souběh několika faktorů, „což se při zkouškách nových technologií stává často”, ale že si pracovníci byli rizika vědomi a Rosatom se postará o jejich rodiny. Dnes byli zemřelí oceněni jako národní hrdinové.

K nevydařenému raketovému testu se vyjádřil i americký prezident Donald Trump.

Dle jeho slov se Spojené státy z ruského neúspěchu poučí, ačkoli jsou „americké technologie pokrokovější“. „Exploze rakety Skyfall vyvolala obavy lidí z ovzduší kolem základny a daleko od ní. To není dobré!“ uvedl na svém Twitteru.

Reklama

Související témata:

Doporučované