Hlavní obsah

Sanitky a policie budou mít majáky v nových barvách

Rozhovor s poslancem Martinem Kupkou.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslanci upravují novelu zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích.

Článek

Ve Sněmovně se připravují změny pro řidiče a novinky, které řidiči zaregistrují na silnicích.

V novele zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích by například mělo být ustanovení, že řidiči by měli dostávat upozornění na to, že jim končí platnost technické prohlídky.

Další velmi viditelnou změnou, kterou byste mohli na silnicích zaznamenat, je změna barvy výstražných majáků, s nimiž jezdí policie či sanitky. Pro příště by mohly mít vedle modré i červenou barvu.

Upozornění na končící platnost technické prohlídky navrhl poslanec Martin Kupka (ODS). V návrhu uvedl, že s technickou prohlídkou jde o obdobnou úpravu jako v zákoně o občanských průkazech - držitelé průkazů, kteří mají datovou schránku, také dostávají upozornění, že platnost dokladu brzy vyprší.

„Informace o konci platnosti dokladu je zaslána 60 dní před termínem ukončení platnosti, aby si každý mohl včas zajistit nový občanský průkaz. V případě technické způsobilosti vozidla by tedy systém měl fungovat velmi podobně,“ uvádí poslanec ve svém pozměňujícím návrhu.

„Je jasné, že datovou schránku si zatím zřídila jen malá část občanů, takže výhody včasné informovanosti o končící lhůtě ocení především firmy a další právnické osoby. Pro fyzické osoby to ale může být další důvod, proč si zdarma zřídit datovou schránku a ušetřit i do budoucna spoustu času a využívat další elektronické služby státu,“ myslí si Kupka.

Modročervené majáky pro hasiče, záchranku i policii 

Poslanec Radek Koten z hnutí SPD pak navrhuje, aby záchranáři, hasiči a policie měli možnost používat u svých vozů nejen modrý, ale i červený maják.

„Pozměňovací návrh reaguje na bezpečnostní projekt s názvem Barevná úprava zásahového požárního automobilu. Projekt realizovalo Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky s cílem prozkoumat možnosti, jak zvýšit bezpečnost jednotek požární ochrany a ostatních účastníků silničního provozu zejména při jízdě a v průběhu zásahu,“ uvádí předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Koten.

V případě, že by tento pozměňující návrh prošel, neznamenalo by to podle poslance Kotena extrémní investice do nové techniky. „Změna barevného provedení by měla být plynulá. Návrh nijak neomezuje použití dosavadní modré barvy. Proto lze konstatovat, že s návrhem není spojen požadavek navýšení finančních prostředků,“ obhajuje změnu poslanec.

V Poslanecké sněmovně již návrh novely prošel druhým čtením. Na konci června ho má projednávat hospodářský výbor. Třetí čtení by tak mohlo nastat ještě před sněmovními prázdninami.

Reklama

Doporučované