Hlavní obsah

Šéf ÚZIS: Pokud se covidová čísla zhorší, na testy budou muset i očkovaní

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Šéf ÚZIS Ladislav Dušek zastává názor, že pokud se covidová čísla na podzim zhorší, na testy budou muset i očkovaní.

Reklama

Podle Ladislava Duška je návrat povinnosti testování i pro očkované jedince reálný, jestliže se nákazová situace začne vyvíjet podobně jako třeba v sousedním Rakousku.

Článek

Pokud by nynější nová vlna nákazy covid-19 během podzimu výrazně zesílila, tak jako v některých jiných evropských zemích, lze očekávat, že bude povinnost testování znovu zavedena i u očkovaných jedinců. Zaznělo to v dnešní debatě expertů k otázkám ohledně vakcinace na Ostravské univerzitě.

O možnosti návratu testování pro lidi s vakcínou v diskuzi výslovně hovořil Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS). Tuto možnost připustil jako pravděpodobnou i přítomný epidemiolog Rastislav Maďar, který je nyní děkanem Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Tazatelé se totiž zajímali, proč mají očkování lidé před neočkovanými zvýhodnění, když mohou být rovněž zdrojem infekce.

„To je vážná otázka, v tuto chvíli se opravdu očkovaní netestují, je to doporučení hlavní hygieničky a panelu expertů-epidemiologů. V tom letním období to není špatné, ale je otázka, co se stane v tom období podzimním. Sledujme, jak k tomu přistupují okolní státy, které už zažívají podzimní vlnu, je tam určitý fázový posun,“ uvedl Dušek a poukázal na situaci v Rakousku, kde je v posledním týdnu v průměru přes dva tisíce nově diagnostikovaných případů denně a podle šéfa ÚZIS i „řádově více“ lidí než u nás je hospitalizovaných v nemocnicích.

Poslechněte si, co říkal Ladislav Dušek o testování očkovaných:

Ladislav Dušek v debatě s Rastislavem MaďaremVideo: Ostravská univerzita, Youtube.com

„Pokud by se to u nás začalo tímto způsobem zvedat, tak se určitě k něčemu takovému (testování i pro očkované) přistoupí. Neočkujeme se proto, abychom se nemuseli testovat, očkujeme se proto, abychom neměli těžké průběhy nemoci, aby nebyly zahlceny nemocnice a aby ten, kdo potřebuje vážnou operaci, nemusel čekat čtyři měsíce kvůli covidu, než bude operován. Důvodem očkování není to, abych nemusel nosit respirátor a nemusel se testovat,“ prohlásil Dušek v debatě na Ostravské univerzitě.

V pondělí v Česku přibylo 493 nově potvrzených případů onemocnění covid-19, o čtvrtinu víc než před týdnem. Je to druhý nejvyšší denní počet od začátku června. Více případů nákazy novým typem koronaviru testy odhalily minulý týden v úterý, a to 582.

V nemocnicích je nyní v souvislosti s covidem 139 lidí, z toho 21 v těžkém stavu. Hospitalizovaných je nejvíc od poloviny června. V mezitýdenním srovnání přibylo 48 pacientů s covidem.

Reklama

Doporučované