Hlavní obsah

Senát odmítl oklešťování registru smluv a vrátil celý zákon Sněmovně

Proč bylo pro občany špatně, aby neviděli do smluv státu? Poté, co poslanci okleštili registr smluv, se Seznam zeptal Michala Bláhy, provozovatele webu Hlídač smluv.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Plošné výjimky ze zveřejňování smluv v registru prosadili poslanci, senátoři pro omezení přístupu k informacím nevidí důvod.

Článek

Senát schválil zrušení plošných výjimek ze zveřejňování smluv v jejich registru. Postavil se ve středu proti tomu, aby se výjimky vztahovaly na státní, krajské či obecní firmy. Výjimku by měl mít pouze národní podnik Budějovický Budvar, úlevy by měla mít také zdravotnická zařízení.

Změny nyní posoudí Sněmovna, která právo občanů nahlížet do veřejných kontraktů původně okleštila.

Výjimky do nařízení přibyly během projednávání v Poslanecké sněmovně. Podle poslanecké verze se měly vztahovat na všechny státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu, krajů nebo obcí, které mají obchodní či průmyslovou povahu. Podle kritiků tím ale registr smluv ztratil smysl, neboť by z něj zmizely dvě pětiny smluv.

Radko Martínek (ČSSD) neúspěšně navrhoval zrušit celý zákon, označil ho za protiústavní a narušující hospodářskou soutěž. Totéž navrhoval i Michael Canov (SLK). Senát místo toho podpořil jeho jiný návrh, který má zrušit platné výjimky ze zveřejňování smluv pro Parlament, prezidentskou kancelář, Ústavní soud, Nejvyšší kontrolní úřad, úřad ombudsmanky i Úřad Národní rozpočtové rady.

Reklama

Související témata:

Doporučované