Hlavní obsah

Severní Korea obchází sankce pomocí kryptoměn, v zemi jezdí luxusní limuzíny

RB OSN prověřuje porušování sankcí uvalených na KLDR.Video: Filip Kalčák, AP

 

Reklama

Rada bezpečnosti (RB) OSN začala prověřovat, zda státy plní sankční závazky vůči KLDR a jejímu jadernému programu. Vyšetřování probíhá ve dvaceti státech, informovala agentura AP s odvoláním na expertní zprávu vypracovanou pro RB OSN.

Článek

Předmětem vyšetřování nyní bude, zda si Pchjongjang nepořídil části svého jaderného arzenálu či jaderných technologií v Číně a zbraně v Sýrii a zda vojensky nespolupracuje s Íránem, Libyí či Súdánem.

Expertní zpráva se podle AP nezaměřila jen na zbraně. Zabývá se například i dovozu luxusního zboží do KLDR, pohlaváři i sám vůdce země Kim Čong-un jezdí limuzínami Rolls-Royce Phantom či mercedesy a lexusy. Luxusní zboží se do země přitom dovážet nesmí.

V dokumentu se experti zabývají i tím, jak se Severní Korea sankcím vyhýbá a obchází je – využívá k tomu například kryptoměny.

AP také uvádí, že experti varují, že KLDR nijak výrazně neomezuje svůj jaderný program.

Americká výzkumná skupina 38 North podle satelitních snímků vyhodnotila, že Severní Korea obnovila část raketové základny, kterou loni v létě začala likvidovat. Fotografie skupina zveřejnila krátce po druhém summitu severokorejského vůdce Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa, který skončil bez dohody.

Poradce jihokorejského prezidenta Mun Čchong-in v úterý na panelové diskusi konstatoval, že KLDR by neměla odpálení rakety dlouhého doletu používat jako páku při jednání s USA. Takový krok by podle něj měl „katastrofické“ následky. Aktivitu na severokorejské raketové základně se znepokojením sleduje také jihokorejské ministerstvo zahraničí.

Reklama

Doporučované