Hlavní obsah

Severní Koreu čeká ohromná budoucnost, jste skvělý vůdce, řekl Trump Kimovi

Trump předpověděl KLDR velkou budoucnost, USA k tomu mají dopomoct.Video: AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un se ve vietnamském hlavním městě Hanoj podruhé v historii setkali.

Článek

Severní Korea má podle amerického prezidenta Trumpa před sebou ohromnou budoucnost. Donald Trump to uvedl ve středu při druhém setkání s vůdcem KLDR Kim Čong-unem ve vietnamské Hanoji.

„Myslím, že vaše země má báječný ekonomický potenciál,“ řekl při úvodní schůzce Trump. Zároveň Kima pochválil jako skvělého lídra a slíbil, že Spojené státy Severní Koreji s růstem pomohou.

Okolnosti summitu v Hanoji přiblížil šéfkomentátor Jiří Hošek.Video: Seznam Zprávy

Oba vůdci si při setkání podali ruce a pózovali fotografům před vlajkami svých zemí. Trump řekl, že se těší na velmi úspěšný summit, ačkoliv někteří očekávali v jednání o denuklearizaci Korejského poloostrova rychlejší posun.

Okolní svět podle Kima od historicky prvního summitu vůdců v Singapuru před osmi měsíci nechápe vztah USA a KLDR. Dodal, že doufá, že nynější summit v Hanoji přinese závěry, které přivítají všechny strany.

Oba státníci se po schůzce zúčastnili večeře, ke které se připojili také americký ministr zahraničí Mike Pompeo a personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney. Večeře trvala necelé dvě hodiny. Hlavní jednání pak naváže ve čtvrtek a Trump následně večer odletí zpět do Spojených států.

Podle zpravodaje CNN Willa Ripleye druhá schůzka Kima s Trumpem dodá vůdci KLDR na legitimitě. Svět má nyní šanci Kima vidět jinak než skrze státní propagandu. Hlavním cílem vůdce Severní Koreje podle Ripleye je, aby si na něj veřejnost zvykla a přijala fakt, že disponuje jadernými zbraněmi.

Reklama

Doporučované