Hlavní obsah

Listopadový Zpravodaj Sherlock Senior

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

aktualizováno •

Dostáváte listopadový Zpravodaj Sherlock Senior s výběrem aktuálních hoaxů a fake news. Zjistíte v něm také, jak posoudit důvěryhodnost zdroje, a v závěru vám nabídneme důležité zprávy, které by vám neměly uniknout.

Článek

Milé čtenářky a milí čtenáři!

Dostáváte listopadový Zpravodaj Sherlock Senior s výběrem aktuálních hoaxů a fake news. Zjistíte v něm také, jak posoudit důvěryhodnost zdroje, a v závěru vám nabídneme důležité zprávy, které by vám neměly uniknout. A nezapomeňte! Pokud objevíte zprávu, která by podle vás mohla být hoaxem, napište nám, prosím.

Aktuální hoaxy: Novinář manipuluje s fotkami, Zelenskyj na gay party a Ukrajina byla napadena v souladu s Chartou OSN

Zelenskyj prodal úrodnou půdu na Ukrajině americkým společnostem

Podle zprávy na portálu Geopolitan.net za drahou pšenici nemůže válka ani komplikovaný vývoz obilí z Ukrajiny, ale prodej 170 tisíc kilometrů čtverečních úrodné půdy americkým společnostem. A samozřejmě se neví, kde 170 miliard amerických dolarů za prodej půdy skončilo. Zpráva se šířila řetězovými e-maily a na sociálních sítích nejen v Česku, ale také v mnoha dalších zemích.

V článku se píše: „Podle zprávy srbských novin prodal Zelenskyj 170 000 kilometrů čtverečních úrodné půdy Ukrajiny výše zmíněným americkým společnostem s velkým ziskem na základě legislativy o pozemkové reformě, kterou inicioval.“ Francouzská veřejnoprávní zpravodajská agentura AFP (obdoba České tiskové kanceláře) tuto reformu zkoumala a zjistila, že půdu nelze prodat cizincům. Agentura poté kontaktovala i americké společnosti, které jsou v článku uvedeny, a ty vyloučily, že by nějakou půdu na Ukrajině vlastnily. Mohli bychom oslovené společnosti podezírat ze lži, ale vzhledem k tomu, že se jedná o veřejně obchodovatelné společnosti, jsou jejich majetky i hospodaření pod kontrolou amerických úřadů. Ty firmám mohou za lež udělit obrovskou pokutu či stíhat jejich manažery. Proto tyto subjekty nemají ke lži žádný pádný důvod.

Charta OSN opravňuje napadnout Ukrajinu

„Články 106 a 107 Charty OSN dávají Rusku jako právnímu nástupci vítěze druhé světové války právo přijmout veškerá opatření, včetně vojenských, proti Německu, Maďarsku, Rakousku, Rumunsku, Bulharsku, Finsku, Chorvatsku, Slovinsku, České republice, Lotyšsku, Estonsku, Litvě a Ukrajině za pokusy o oživení nacismu.“ To tvrdí text, který se šíří po různých internetových platformách. Podobný text šíří dokonce i někteří politici, jako je například Jano Stanko z neparlamentní slovenské strany Národná koalícia.

Charta OSN byla podepsána 26. června 1945, tudíž v ní těžko mohou být uvedeny státy jako Chorvatsko, Slovinsko, Česká republika, Lotyšsko, Estonsko, Litva nebo Ukrajina. Tyto státy totiž v té době neexistovaly a byly součástí Jugoslávie, Československa nebo Sovětského svazu. Text odkazuje na články 106 a 107. Co nám tyto články Charty OSN ale skutečně říkají?

Článek 106

Dokud nenabudou účinnosti takové zvláštní dohody, zmíněné v článku 43, které Radě bezpečnosti podle jejího mínění umožní, aby začala plnit své úkoly podle článku 42, strany zúčastněné na Deklaraci čtyř států, podepsané v Moskvě dne 30. října 1943, a Francie se poradí podle odstavce 5 této Deklarace navzájem, a bude-li toho podle okolností třeba, i s jinými členy Organizace spojených národů, o takové společné akci jménem Organizace, jež by byla nutná k udržení mezinárodního míru a bezpečnosti.

Článek 107

Jde-li o akci proti státu, který byl za druhé světové války nepřítelem kteréhokoli signatáře této Charty, nic v této Chartě nečiní takovou akci neoprávněnou, ani jí nebrání, jestliže ji jako důsledek této války podnikly nebo schválily vlády, které mají odpovědnost za takovou akci.

Na straně 40 se můžeme především dočíst, že se jedná o přechodná bezpečnostní opatření – v době podpisu bylo totiž velmi krátce po kapitulaci nacistického Německa a zároveň ještě nebylo poraženo Japonsko, které bylo stále ve válečném stavu s některými členy Rady bezpečnosti OSN (Čína a USA). Články 106 a 107 proto v žádném případě neospravedlňují ruskou invazi na Ukrajinu. Zároveň generální tajemník OSN António Guterres invazi odsoudil a doslova uvedl: „It is against the Charter.“ V překladu: „Je to proti Chartě.“

Ukrajinský prezident se účastnil gay party v Bostonu

Hitem řetězových e-mailů i sociálních sítí je fotografie Volodymyra Zelenského, která měla být pořízena v roce 1999 na bostonském gay festivalu. Je zcela nepodstatné, zda je to pravda, protože žádný zákon nikoho za homosexualitu či podporu LGBT+ komunity nediskvalifikuje z výkonu funkce prezidenta. Fotografie je však fotomontáží, zde se můžete podívat na její originál z roku 2006 přímo od autora Thomase Hobbse.

Novinář BBC manipuluje s válečnými fotografiemi z Ukrajiny

Šířená série fotografií znázorňuje, jak snadné je s fotografiemi manipulovat, pokud je pořídíme z videa. Autor popisku „Reportér BBC pod palbou natáčí reportáž s ohrožením na životě. Bohužel mu pořád někdo leze do záběru“ buď o videu neví, nebo ho záměrně zamlčuje.

Když si prohlédneme video (redaktor je na videu vidět asi od druhé minuty), uvidíme, co vše situaci na fotografii předcházelo. Dokonce během reportáže slyšíme výbuchy a vidíme, co následovalo. Manipulace s fotografiemi má zpravidla dva cíle: zpochybnit jakékoliv odsuzované útoky na civilisty a znevěrohodnit média, která o dopadech invaze informují.

Výběr aktuálních hoaxů vychází z portálu francouzské zpravodajské agentury AFP a z webů https://www.fakticke.info/Ověřovna! Českého rozhlasu.

Mediální vzdělávání

​​​​​​​Jak posoudit důvěryhodnost zdroje

V červnovém Zpravodaji jsme se věnovali tomu, jaký je rozdíl mezi ​​​​​​​profesionálním zpravodajstvím a aktivistickým informováním. Nyní si ukážeme na příspěvku o prodeji úrodných pozemků americkým společnostem, jak lze posoudit důvěryhodnost zpravodajství portálu Geopolitan.net.

1. Prozkoumáme webovou stránku a zkusíme zjistit, zda je uvedeno, kdo portál provozuje. Stránka má sekci O nás, na kterou klikneme.

2. Zde se dozvídáme, že provozovatelem webu je spolek Tradiční rodina.

3. V rejstříku podle uvedeného IČ na Justice.cz ověříme, zda spolek skutečně existuje. Dozvídáme se, že ano. Podle sbírky listin ověříme, zda je spolek transparentní a zveřejňuje důležité dokumenty.

4. Na portálu Geopolitan.net taktéž zjišťujeme, zda jsou zde uvedena jména členů redakce. U naprosté většiny článků je uvedeno jméno Zdeněk Chytra. Ten je uveden i jako místopředseda spolku.

5. Na webu spolku Tradiční rodina se pokusíme zjistit, zda má v popisu činnost týkající se zpravodajství. V sekci O nás jsou uvedeny hodnoty spolku, kterými je posílení tradiční rodiny. O zpravodajství však není ani zmínka.

6. Na internetu se snažíme najít informace o Zdeňku Chytrovi. Po chvíli lze najít, že Zdeněk Chytra vystupoval na akci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Ta je považována za extremistickou pravicovou stranu.

​​​​​​​7. I když je více důležité, co se říká, než kdo to říká, musíme zvážit, zda je pro nás důvěryhodné, že hlavní autor zpráv portálu Geopolitan.net chodí na akce krajně pravicové scény. To už je ale ovšem na posouzení čtenáře.

Může vás zajímat

Ženám se daří

Ženy už ovládají třetinu světového bohatství a hodnotu svého majetku v posledních letech navyšují významně rychleji než dříve. Podle prognóz navíc podíl žen na světovém bohatství poroste i v následujících letech. Ženám v Česku také rychleji než mužům rostou mzdy a platy.

Plyn máme, vypínání továren nehrozí

Česko bude mít dostatek plynu na zimu a úmyslné vypínání některých provozů nebo továren nehrozí. Zásobníky jsou naplněné téměř z 95 procent, jde tedy o více než 3,2 miliardy kubických metrů plynu.

Stát nově finančně pomůže rodičům předčasně narozených dětí

V Česku se každoročně předčasně narodí až 8000 dětí, které potřebují velmi nákladnou péči. Jejich rodiče mohou nově čerpat státní pomoc například na dojíždění do nemocnice.

U očních lékařů jsou fronty na měsíce

Sehnat očního lékaře, u kterého by pacient nemusel na vyšetření dlouho čekat, je stále náročnější. Lidí se zrakovými potížemi v ordinacích rapidně přibylo. Na vině jsou odkládaná vyšetření, namáhání očí při sledování monitorů, ale někdy i dopady prodělaného covidu-19.

Prosíme, abyste náš Zpravodaj sdíleli se svými blízkými z řad seniorů. Pokud by ho i oni chtěli odebírat, stačí kliknout na tento odkaz a uvést e-mailovou adresu.

Reklama

Související témata:

Doporučované