Hlavní obsah

Školní obědy zadarmo? Kouřová clona, jak odvést pozornost od kauz Andreje Babiše, říkají opoziční političky

Má stát platit dětem obědy ve školách a školkách? Duel Olgy Richterové (Piráti) a Markéty Pekarové Adamové (TOP 09).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Po bezplatném jízdném pro studenty a seniory přichází Andrej Babiš s nápadem na obědy zadarmo pro předškoláky a školáky do 15 let. Státní kasu by přišly až na 6 miliard korun. Promítlo by se opatření do lepší koncentrace a výsledků školáků?

Článek

A kolik je v Česku dětí, jejichž rodiče si nemůžou školní stravování skutečně dovolit? Nabízíme Duel poslankyň Olgy Richterové (Piráti) a Markéty Pekarové Adamové (TOP 09).

Richterová: Kde funguje program obědů do škol, tam stoupne docházka

Podle místopředsedkyně Pirátské strany Olgy Richterové je systémová podpora státem placených obědů rozhodně k debatě. „Pokud by krok A byl zvýšit platy učitelům, tak krok B můžou být v tom nízkém věku obědy zadarmo, protože to není sypání peněz na ruku, ale je to podpora žádoucího chování, aby se děti najedly,” odhalila strategii Pirátů poslankyně Richterová.

Téma je podle ní relevantní, ale jeho zvednutí zrovna teď považuje za kouřovou clonu, jak odvést pozornost od kauz premiéra Andreje Babiše.

S případnou podporou chce počkat až na to, s čím přijde Ministerstvo školství. „Bavme se o tom, že máme spoustu rodin, pro něž, když mají dvě děti, tak je to minimálně tisícovka měsíčně, kterou by měly jako takový adresný příspěvek na dítě, na konkrétní věc,” dodala Richterová.

Nic není zadarmo, kritizuje nápad pravicová opozice

Podle opozice je plošná podpora dalším populismem Babišovy vlády. Děti ze sociálně slabých rodin mají už teď obědy zadarmo.

První místopředsedkyně TOP 09 Markéra Pekarová Adamová tvrdí, že pomoc má být adresná. „Přece to neznamená, že zavedeme pro všechny na základní škole obědy zdarma a tím máme vyřešeno a že do toho půjdou miliardy. Nejdříve se zaměřme na kvalitu školství,” řekla v Duelu poslankyně TOP 09 Pekarová Adamová.

Kraje je můžou hradit buď z programu Ministerstva školství, nebo z Ministerstva práce a sociálních věcí. Některé regiony ale dotace nečerpají. Jde o Ústecký, Jihočeský, Pardubický a Olomoucký kraj.

Podle Pekarové by tak měli sociální demokraté a hnutí ANO tlačit na tyto kraje, aby peníze využívaly. „Ten, kdo chce skutečně pomoci, a pokud ta cesta už dnes existuje, tak má využít tuto cestu. Mně v tomhle případě přijde od sociálních demokratů a ANO alibistické říkat, pojďme tady udělat něco plošného a zdarma,” dodala Pekarová Adamová.

Kraje se hájí tím, že čerpání dotace je administrativně příliš náročné. Bezplatné obědy dětem zajišťují i některé neziskové organizace, zejména Women for Women.

Obědy zdarma slibuje Babiš i ČSSD

Nápad na školní obědy zdarma má podporu sociální demokracie. Poslankyně a exministryně školství Kateřina Valachová už dříve předložila vlastní návrh, který jde ještě dál. Počítá s tím, že by byly obědy zadarmo nejen pro všechny školáky, ale i předškoláky.

Také ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) vyzdvihuje klady takového opatření: „Obědy zdarma znamená, že všechny děti budou najezené ve škole, budou žít zdravě, budou mít zdravou stravu, budou lépe koncentrované a pak budou mít lepší školní výsledky,“ uvedla ministryně v České televizi.

Návrh na obědy zdarma uvedl nedávno i premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Po Ministerstvu školství teď chce, aby vypracovalo varianty takového řešení.

Reklama

Doporučované