Hlavní obsah

Slovenský miliardář Rattaj začal kácet na Ještědu. Horu mění ve velkolepý skiareál

Jen v první fázi kvůli výstavbě nové multifunkční budovy v dolní části u dojezdu sjezdovky Skalka firma musí odstranit stromy na ploše zhruba 17 000 metrů čtverečných.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Společnost TMR, která je od letošního roku novým provozovatelem Skiareálu Ještěd v Liberci, a v níž má většinový podíl slovenský miliardář Igor Rattaj, zahájila první část proměny příměstského lyžařského střediska. Firma slibuje investovat do rozšíření sjezdovek a modernizace areálu postupně až 700 milionů korun.

Článek

Jen v první fázi kvůli výstavbě nové multifunkční budovy v dolní části u dojezdu sjezdovky Skalka firma musí odstranit stromy na ploše zhruba 17 000 metrů čtverečných. V dalším roce hodlá pokračovat především ve stavbě a rozšiřování sjezdovky Nová Skalka a investovat do úprav a infrastruktury první větší sumu kolem 120 milionů.

„Na dojezdu Skalky pro letošní sezonu počítáme s novými pokladnami, infocentrem, půjčovnou a servisem lyží nebo zázemím pro lyžařskou školu. Zároveň rozšiřujeme prostor pro lyžařskou výuku dětí. Projekt nové Skalky je v souladu se současnou změnou územního plánu.Tam už by nám administrativně nemělo nic zásadního stát v cestě. Pokud se bavíme o středně nebo dlouhodobém horizontu, tak tam je třeba dalších administrativních kroků k odsouhlasení změny územního plánu,” upozorňuje ředitel společnosti Skiareál Ještěd Jakub Hanuš.

Firma TMR, která Skiareál Ještěd nyní provozuje, ho získala do pronájmu od města na 10 let s opcí na další, stejně dlouhou dobu. Město se provozování areálu zbavilo poté, co na jeho fungování v minulých letech doplácelo zhruba 10 milionů ročně. Projekt, který během vyjednávání o pronájmu firma TMR už před dvěma lety představila, v minulosti kritizovali někteří opoziční politici.

„Ke vstupu TMR jsem byla hodně rezervovaná, protože některé jejich aktivity budily rozpaky. A byly spojené z různými kauzami, včetně ovlivňování voleb a tak podobně v menších obcích. Na druhou stranu, tím, že jsem u sportovního areálu Ještěd byla mnoho let, a viděla, jakým způsobem město je, nebo spíš není schopné ho vést, jsem nakonec v konečném hlasování zvedla ruku pro. To hlasování pro mě bylo složité. Nicméně neudělat nic by rozhodně nebylo řešením,” říká zastupitelka a radní města Liberec Zuzana Kocumová (dříve Změna, nyní kandidátka LOL!).

Firma se zaměří také na gastronomii a lákat chce návštěvníky i na speciální cenu skipasů. Připravila kvůli tomu i bonusový prodej tisícovky voucherů na sezonní skipas v hodnotě 999 korun. Ovšem pouze v rámci akce Sport live v liberecké Home Credit Areně, která se koná v sobotu 8. září. Standardní ceny pak budou vyšší, přičemž ta nejdražší nepřenosná permanentka s osobní fotografií při nákupu až od 1. 12. 2018 vyjde dospělou osobu na 5 999 korun. Během září se pak standardní skipas dá pořídit za 2 999 korun. V říjnu a v prosinci musí zájemci počítat s navýšením vždy o tisíc korun za každý další měsíc.

Nový ceník cílí především na lyžaře v regionu, kteří areál z různých důvodů v posledních několika sezonách nevyhledávali.

„Ještěd je pro každého Liberečáka srdcová záležitost, ale podle našich průzkumů jich u nás moc nelyžuje. Důvodů je mnoho. Od úzkých sjezdovek až po nevyhovující služby. To však postupně měníme,” vysvětluje marketingová manažerka společnosti Skiareál Ještěd Renata Balašová.

Pokud TMR v budoucnu nenarazí na administrativní překážky, počítá v další fázi modernizace podle aktuálně schváleného územního plánu se stavbou a výrazným rozšířením nové sjezdovky Skalka. Už letos v srpnu kvůli tomu podala žádost o povolení EIA. V případě schválení se lyžaři v sezoně 2019/20 dočkají nové modré sjezdovky i s osvětlením pro večerní lyžování.

Lyžařské středisko na Ještědu leží v nadmořské výšce 540 až 1000 metrů a je patrně nejpřístupnějším příměstským lyžařským areálem v Česku. V jeho těsné blízkosti jezdí tramvajová linka z centra Liberce. V minulosti se kvůli změně klimatických podmínek a vyšším teplotám potýkal s nedostatkem sněhu. Problém vyřešil až systémem umělého zasněžování pokrývající asi 80 % sjezdových tratí. Jejich celková délka je 8,77 kilometru. V areálu je k dispozici 5 vleků a 4 lanovky. Z toho jedna kabinová, dvě čtyřsedačkové a jedna dvousedačková.

Reklama

Doporučované