Hlavní obsah

Smlouva USA a Ruska o likvidaci raket je mrtvá. Začne další kolo ve zbrojních závodech?

Spojené státy oficiálně vypověděly Rusku dohodu o raketách středního a krátkého doletu.Video: AP, Reuters

 

Reklama

V pátek Spojené státy oficiálně vypověděly americko-sovětskou dohodu o likvidaci raket středního a krátkého doletu. Vypovězení avizoval americký prezident Donald Trump už letos v únoru. Odůvodnil to tím, že Rusko prý dohodu nedodržuje. Moskva v reakci odstoupila od dohody rovněž.

Článek

Americko-sovětská dohoda o likvidaci raket středního a krátkého doletu (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) se datuje rokem 1987. Tehdy lídři svých zemí – Ronald Reagan a Michail Gorbačov – podepsali úmluvu, která zakazuje výrobu, zkoušky i rozmisťování raket a střel s plochou dráhou letu s doletem od 500 do 5500 kilometrů.

Podle Bílého domu však Rusko úmluvu nedodržuje, protože testovalo raketu Novator 9M729, jejíž dolet přesáhl právě povolených 500 kilometrů. V únoru tak americký prezident Donald Trump dohodu vypověděl s půlroční lhůtou, která vypršela právě v pátek.

Moskva však s tvrzením Spojených států nesouhlasila. Říká, že zmíněná raketa doletí pouze 480 kilometrů. Z porušení dohody naopak obviňuje Spojené státy. A následně si Kreml odsouhlasil vypovězení dohody. Rezoluci v červenci podepsal prezident Vladimir Putin. A řekl, že po vypovězení země zahájí vývoj nových raket.

Do vztahu dvou zemí vstoupila Čína

Dalším důvodem, proč Spojené státy už starou smlouvu nechtějí, je podle Michala Smetany z Fakulty sociálních věd UK Čína. „Z velké části rozmisťuje základny, které nejsou vázané žádnou smlouvou, a tak je vůči USA v obrovské výhodě. Vypovědět smlouvu je podle Spojených států cesta, která povede k nějaké dohodě, která by v budoucnu všechny tři státy zavazovala,” říká Smetana, který se zabývá problematikou jaderných zbraní, odzbrojení a politickou psychologií.

Otázka Číny, která má svůj jaderný arzenál, je podle Smetany důležitá právě proto, že před více než 30 lety byla východní mocnost v naprosto jiné roli. Politická mapa se po rozpadu Sovětského svazu rozmělnila, a tak určité dohody, které se podepsaly mezi někdejšími monopoly síly Spojenými státy americkými a Ruskem, nejsou v dnešním světě účinné.

Návrat do 80. let se nechystá

Evropu nyní čeká debata, co pro ni bude zánik letité smlouvy znamenat. Spojené státy americké se podle Smetany nechystají vracet do situace 80. let minulého století, ale vyloučit se do nedá. „Stejně tak se neví, jak přesně zareaguje Rusko. Jsou tu poté otevřeny dveře k dalšímu kolu ve zbrojních závodech,” dodává.

Na konci 80. let musely obě strany dnes již neplatné dohody zlikvidovat spoustu vojenských raket. Podle údajů, které zveřejnil list The New York Times, musely země zničit 2 692 zbraní, z toho 846 Washington a 1 846 Moskva.

V roce 1991 zničili ve Spojených státech poslední inkriminovanou střelu. Mezi typy zbraní patřily například BGM-109 Tomahawk nebo Pershing 1a z americké výroby a R-12 Dvina nebo RK-55 Granat z té ruské.

Ruské ministerstvo obrany však nedávno prohlásilo, že po vypovězení smlouvy jsou nové rakety připraveny k nasazení v Evropě.

Otazník visí i nad osudem další odzbrojovací dohody mezi Spojenými státy a Ruskem. Smlouva START o strategických útočných zbraních má vypršet za dva roky. To považuje za klíčové i Smetana. Současná administrativa Donalda Trumpa podle něj další prodloužení této dohody zpochybňuje.

Reklama

Doporučované