Hlavní obsah
Online

Zaorálek: Zpráva komise k OKD neobstojí, vyvolává falešná očekávání

Ilustrační foto.Video: PSP.cz

 

Reklama

aktualizováno •

Debatu poslanců k závěrečné zprávě vyšetřovací komise k privatizaci těžební společnosti OKD sledujeme v online přenosu.

Článek

Sněmovna projednává závěrečnou zprávu vyšetřovací komise k privatizaci těžební společnosti OKD.

Komise k OKD rozhodla o podání několika trestních oznámení. Míří například na bývalé ministry za ČSSD Bohuslava Sobotku a Milana Urbana a ministra za ODA a nynějšího prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého. Policie by měla posoudit působení podnikatelů Zdeňka Bakaly a Viktora Koláčka, kteří byli s OKD spojeni, i dalších lidí.

Sobotka, Urban, Dlouhý i Bakala tvrdí, že se ničeho nezákonného nedopustili. Trestní oznámení zpochybnil i bývalý člen komise, nynější ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), podle kterého nejsou podložená.

Zřízení vyšetřovací komise k vlivům autoritářských režimů už dříve zpochybňovali poslanci ANO, SPD, KSČM i ČSSD. Někteří zákonodárci soudí, že komise by mířila na Rusko a Čínu. Mluví se o tom, že by v dolní komoře mohla vzniknout běžná komise, která by se zabývala hybridními hrozbami.

  • Jednání bude pokračovat po interpelacích

    Odbila 13. hodina, což znamená, že jednání se přerušuje. Od 14:30 budou následovat interpelace a po nich se poslanci vrátí k projednávání výsledků komise k OKD.

  • Stát uvěřil uhlobaronům, byla to politická naivita, řekl Zaorálek

    Zaorálek dále vypichuje body, ve kterých se názorově se zprávou neshoduje. Prodejem bytů za 4,1 miliardy podle něj nevznikla státu škoda. Opírá se o rozhodnutí soudu, který případ řešil. „Vy tvrdíte, že měl stát získat více, já tvrdím, že tahal za druhý konec,“ řekl s tím, že stát měl udělat maximum pro to, aby byli vlastníci bytů chráněni. Dále opakuje příběh Bakalova slibu, který v době koupě (rok 2004) oznámil, že byty prodá lidem, později ale změnil názor. Dodává, že šlo o politická rozhodnutí, kde stát věřil, že uhlobaroni se o majetek dobře postarají. „To byla součást politické naivity,“ řekl Zaorálek. Na závěr uvedl, že podle něj je většina skutků promlčena. „Doufám, že z případu OKD se stát poučí,“ uzavřel Zaorálek.

  • Zaorálek: Výsledky komise úplně neobstojí

    Slova se chopil ministr kultury a současně člen komise Lubomír Zaorálek, který z Ostravy pochází. Zaorálek na závěr musel komisi opustit, protože se stal ministrem, a nebyl tak u sepisování závěrečné zprávy. „To, co vyšetřovací komise píše, úplně neobstojí,“ uvedl Zaorálek. „Byl bych nerad, kdyby zpráva vyvolala falešná očekávání,“ dodal zpoza řečnického pultíku. Komise podle něj mylně interpretuje zákon týkající se vlastnictví bytů. Ty podle Zaorálka nepatří státu. „Neříkám, že je to správné. Jen, že tento argument neobstojí,“ uvedl Zaorálek. V roce 1996 daroval stát privátním vlastníkům korunové akcie za 3,5 miliardy korun, tímto činem podle Zaorálka udělal zásadní chybu, kdy se zbavil možnosti nadále situaci s byty ovládat. „Celá historie OKD je historií selhávání státu, kdy byznysmeni jsou lépe připraveni a stát to nechává plynout,“ dodal Zaorálek.

  • Poslanci schválili Černohorského návrh

    Pokud se výsledky komise k OKD nestihnou na plénu projednat do 13:00, bude jednání pokračovat po interpelacích.

  • Předseda komise shrnul kauzu OKD v hodinovém proslovu

    Černohorský shrnul celý případ OKD ve více než hodinovém projevu. Na závěr navrhl, aby v případě, že poslanci nestihnou bod projednat do 13:00, pokračovali po skončení interpelací.

  • KSČM chce, aby Benešová zvážila vyšetřování privatizace bytů OKD

    Komunisté na základě zprávy sněmovní vyšetřovací komise k historii privatizace těžařské společnosti OKD vyzvali vládu, aby se zabývala privatizačními zločiny. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) by pak měla prověřit právní okolnosti privatizace bytů, které byly do prodeje společnosti zahrnuty. Novinářům to během projednávání závěrů práce komise na plénu dolní komory řekl poslanec KSČM a člen komise Leo Luzar.

  • Tweet Jakuba Michálka

  • Většina členů vlády na jednání chybí

    Vláda je na dnešní schůzi zastoupena velmi řídce. V lavici ministrů sedí ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), krátce po jedenácté dorazila také ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Premiér Andrej Babiš je s dalšími ministry hnutí ANO na návštěvě Ústeckého kraje.

  • Poslanci začali projednávat závěrečnou zprávu komise k OKD

    Na úvod se slova ujal předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti). Ten ve svém projevu představuje výsledky komise. Komise k OKD rozhodla o podání čtrnácti trestních oznámení. Míří například na bývalé ministry za ČSSD Bohuslava Sobotku a Milana Urbana a ministra za ODA a nynějšího prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého. Policie by měla posoudit působení podnikatelů Zdeňka Bakaly a Viktora Koláčka, kteří byli s OKD spojeni, i dalších lidí.

  • Interaktivní graf vztahů lidí a firem v kauze OKD, jak ho popisuje vyšetřovací komise

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy