Hlavní obsah
Online

Konec obstrukcí. Sněmovna schválila daňový balíček i zvýšení rodičovské

Hnutí ANO prosadilo hlasování jako pevný bod programu, opozice to napadne u Ústavního soudu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Sněmovna na středeční mimořádné schůzi konečně rozhodla o sporném zvýšení části daní i zvýšení rodičovské.

Článek

Finální čtení takzvaného daňového balíčku provázela dlouhá kritická vystoupení opozičních poslanců. Koalice v reakci na to nechala dolní komoru rozhodnout o tom, že hlasovat se začne od dnešních 10:00. Ani to ale nepomohlo – poslanci sice stihli schválit jednotlivé návrhy, díky řečnění opozice ale museli odložit hlasování o zákonu jako celku.

Odpoledne se však poslanci ke schvalování neočekávaně vrátili. Část opozice se před hlasováním o programu přela s vládní koalicí o to, kdo jednání dolní komory blokuje.

Debata se rozpoutala potom, co šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura navrhl, aby Sněmovna mohla hlasovat o zákonech i dnes odpoledne do 19:00 a pokračovala ve schvalování vyšší rodičovské. Poslanec Roman Kubíček podal za klub ANO protinávrh, aby dolní komora nejprve rozhodla o takzvaném daňovém balíčku a teprve potom o rodičovské.

Nakonec tak vládní návrh Sněmovnou prošel. Pro bylo 96, proti 37 z přítomných poslanců. Zákonodárci KDU-ČSL, TOP 09, STAN, ODS se na protest nezúčastnili hlasování.

Následně poslanci po krátké rozpravě jednomyslně přijali novelu, která zavádí zvýšení rodičovského příspěvku.

  • Základní rodičovský příspěvek má od příštího roku vzrůst o 80 000 korun na 300 000 korun

    V případě vícerčat se příspěvek zvýší ze současných 330 000 korun na 450 000 korun. Vyšší příspěvek budou dostávat podle předlohy rodiče novorozenců a dětí do čtyř let, kteří budou příspěvek k lednu ještě pobírat. Přesná částka bude záviset v těchto případech na předchozím příjmu a na potomkově věku, tedy na počtu měsíců, které zbývají do čtvrtých narozenin dítěte. Navýšení rodičovské prohloubí příští rok rozpočtové výdaje odhadem o 8,6 miliardy korun.

  • Poslanci schválili zvýšení rodičovského příspěvku

  • Rozprava k rodičovské skončila. Poslanci jdou hlasovat

  • Ve Sněmovně se podle předsedy STAN porušil zákon

  • Pokračuje debata ke zvýšení rodičovské

  • Sněmovna schválila daňový balíček

    Pro bylo 96, proti 37 z přítomných poslanců. Poslanci KDU-ČSL, TOP 09, STAN, ODS se na protest nezúčastnili hlasování.

  • Návrh ODS kontrovalo ANO

    Debata se rozpoutala poté, co šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura navrhl, aby Sněmovna mohla hlasovat o zákonech i dnes odpoledne do 19:00 a pokračovala ve schvalování vyšší rodičovské. Poslanec Roman Kubíček podal za klub ANO protinávrh, aby dolní komora nejprve rozhodla o takzvaném daňovém balíčku a teprve potom o rodičovské.

  • Sněmovna se vrátila k daňovému balíčku

    Odpoledne se poslanci ke schvalování neočekávaně vrátili. Po něm bude podle úprav programu řádné schůze následovat schvalování růstu rodičovského příspěvku. Část opozice se před hlasováním o programu přela s vládní koalicí o to, kdo jednání dolní komory blokuje.

  • Mimořádná schůze končí

    Mimořádná schůze i online přenos končí. K daňovému balíčku se poslanci vrátí v pátek.

  • Daňový balíček se nestihl schválit

    Miroslav Kalousek hovořil tak dlouho, až uplynul termín, do kterého bylo možné o zákonu jako celku hlasovat. Schůze proto skončila, aniž by byl daňový balíček schválen. „V souladu s jednacím řádem nemám nyní jinou možnost než přerušit vaše vystoupení a přerušit také mimořádnou schůzi. Schůze bude pokračovat po skončení 38. schůze, která je svolána na pátek v devět hodin,“ řekl předsedající Petr Fiala a opustil pultík.

  • Kalousek kritizuje zdanění loterií

    Miroslav Kalousek zkritizoval poslance za to, že na návrh ČSSD zvýšili daně u loterií. Ty budou nově zdaněny 35 procenty, což je stejné jako u hracích automatů. Ostatní druhy hazardu zůstanou na svém, tedy na 23procentní dani.

    „Stát vysílá hráčům informaci, že sázení loterií je stejně nebezpečné jako hrací automaty. Je to stejné, jako když schválíte zákon, že marihuana je stejně nebezpečná jako heroin,“ řekl Kalousek.

  • Rodičovská se opět řešit nestihne

    Rodiče se opět nedočkají rozhodnutí, zda se rodičovský příspěvek zvýší z 220 tisíc na 300 tisíc. O zvýšení rodičovského příspěvku bude Sněmovna hlasovat patrně v pátek.

  • Hlasovat dnes po druhé hodině se nebude

    Vládní koalice navrhovala, aby se dnes mohlo hlasovat i po druhé hodině odpoledne tak, aby se stihl schválit i rodičovský příspěvek. ODS a TOP 09 ale tento návrh vetovaly – dohoda prý zněla tak, že o „rodičáku“ se bude hlasovat až v pátek.

  • Plyn pro domovní kotelny zdražen nebude

    Plyn určený pro vytápění v domovních kotelnách nebude podléhat energetické dani. Sněmovna dnes v dílčím hlasování zdanění plynu ze sporné vládní předlohy o zvýšení části daní na návrh rozpočtového výboru vyškrtla. Přijala i některé další poslanecké úpravy, například ohledně zdanění hazardu. Finální hlasování o takzvaném daňovém balíčku poslance teprve čeká. Uskuteční se nyní, kdy skončila přestávka na jednání klubu TOP 09.

  • Sněmovna začíná hlasovat

    Poslanci se prokousali zdlouhavým návrhem toho, jakou procedurou se bude o daních hlasovat. Teď už skutečně může dojít na hlasování.

  • Koalice utnula debatu

    Trvalo to více než hodinu, ale vládní koalici se nakonec podařilo ukončit rozpravu, přestože do ní bylo přihlášeno ještě 25 poslanců.

  • Na hlasování stále nedošlo

    Hlasování o vyšších daních mělo začít už téměř před hodinou. Vládní koalice to ale zatím nedokázala ani přes záměr ukončit debatu zařídit.

  • Zaorálek: Je to šaškárna

    Na plénu se rozohnil ministr kultury Lubomír Zaorálek. „Co chcete vy? Aby tady pokračovala tato šaškárna? Abych tady hodiny poslouchal, že někdo umí číst? Jestli tohle zablokujeme, tak se zablokuje politika v této zemi,“ křičel nahlas na poslance. Podle Zaorálka má ten, kdo vyhraje volby, právo prosadit své zákony a musí to uznat i Ústavní soud. Jeho výstup odměnila vládní koalice potleskem.

    Křik mu vzápětí vytkl poslanec Václav Klaus ml. (Trikolóra). „Ten váš argument není silnější, když mu přidáte 60 decibelů,“ řekl Klaus.

  • Kalousek: Nechcete se stydět?

    Hlasovat se mělo už před dvaceti minutami, ale zatím k tomu nedošlo. Opozice totiž vznáší námitky. „My si tady začneme říkat, kdo a kdy se smí vrátit do rozpravy? O čem to proboha mluvíte, kolegové? Nechcete se trochu stydět s touhle argumentací?“ hřímal Miroslav Kalousek.

  • Feri: Babiš sliboval, že daně nezvýší

    Poslanec Dominik Feri připomněl, že vláda Andreje Babiše slibovala, že nebude zvyšovat daně. Teď se ale přesně k tomuto kroku chystá.

Reklama

Hlavní zprávy