Hlavní obsah

Djokovič vs. Alcaraz. Wimbledon nabídne ojedinělý úkaz, střídání generací

Foto: Getty Images, Getty Images

Carlos Alcaraz a Novak Djokovič - takhle se fotili před semifinále v Paříži, kde vyhrál Španěl.

Reklama

Mužský tenis čeká na Wimbledonu další mezník. Odborníci se shodují, že ve finále se pravděpodobně mohou setkat Novak Djokovič a Carlos Alcaraz. Pokud se tak stane, nebude to „obyčejný“ souboj tenisových titánů.

Článek

Dělí je dlouhých 16 let. Proto půjde možná o další a rozhodující souboj generací, té končící s tou nastupující. Odehraje se ve Wimbledonu, který začíná.

Krásně to předznamenal symbolický obrázek ilustrátora Granta Gruenhaupta s 15 tenisovými hvězdami minulosti i současnosti na oficiálním účtu wimbledonského turnaje.

Právě Srb Djokovič na obrázku v objetí Rogera Federera a Rafaela Nadala je už tím posledním mohykánem dvacet let trvajících bitev slavné trojic. Byla to naprosto mimořádná éra, která se těžko může opakovat. Ti tři od roku 2003 do letoška nasbírali dohromady 65 grandslamových vítězství. Je to tím pozoruhodnější, když si spočítáte, že jsou to dvě třetiny všech odehraných grandslamů.

Pokud se teď Novak Djokovič střetne ve finále s Carlosem Alcarazem, jakýkoli výsledek bude zajímavý. Oba soupeři hrají o hodně.

36letý Srb se vítězstvím na French Open 2023 přiblížil šanci, že v jednom roce zvítězí na všech čtyřech grandslamech. Zatím se mu to ještě nepodařilo. Nejblíž tomu byl v roce 2021, kdy ho až ve finále US Open porazil Daniil Medveděv.

Wimbledon mu navíc sedí, vyhrál tu už sedmkrát. A pokud by získal titul, odpoutal by se v honbě za grandslamy od Nadala v poměru 24-22. To by už bylo pro Španěla, stále laborujícího se zraněními, prakticky nedohnatelné.

Zároveň by smazal výlučnost Federera, který tu vyhrál osmkrát. Wimbledon je dnes vlastně to jediné, kde ještě Švýcar vyčnívá nad ostatními.

Alcaraz Djokovičovi dost dluží

I 20letý Carlos Alcaraz bude usilovat o hodně. Znovu se sice vrátil na post světové jedničky, ale nejen Djokovičovi dost dluží. Chtěl by mu vrátit trochu zvláštní semifinálovou prohru v Paříži, kterou všichni brali jako předčasné finále. Měl by ukázat, že tráva vůbec není jeho nejslabším povrchem. Zatím na ní vyhrál jediný turnaj – Queen’s před pár dny. Tam ale z užší světové špičky byl pouze Holger Rune (světová šestka), Taylor Fritz (č. 9) a Frances Tiafoe (č. 10).

Mladý Španěl by chtěl k zatím jedinému grandslamovému vítězství loni na US Open přidat další titul a ukázat, že je komplexním, obávaným hráčem na všech površích, který nemá viditelnou slabinu.

Jenže to podle znalců nebude mít vůbec snadné. Tenisový expert Eurosportu Mats Wilander si myslí, že neexistuje žádný muž, kterému by hra na trávě vyhovovala tak jako Srbovi. „V tuto chvíli je velmi těžké sázet proti Djokovičovi. Pro mě je Novak velký favorit. Ještě jsem neviděl nikoho, kdo by byl tak spolehlivý ze základní čáry a kdo tak dobře servíruje,“ řekl sedminásobný grandslamový vítěz.

Tráva sedí jen Novakovi

„V průběhu let se jeho podání pokaždé zlepšilo. A teď na French Open proti Alcarazovi jsme viděli, jak je podání důležité.“

Wilander dodal, že si myslí, že Djokovič je pod tlakem, ale že tentokrát může být na Wimbledon uvolněnější. „Jde do turnaje s tím, že dobře ví, jak je travnatý kurt pro většinu hráčů nepříjemný… Alcaraz po vítězství v Queen’s bude velmi nebezpečný. Ale mohl se naučit za pouhý rok na travnatých hřištích s minimem odehraných zápasů dost? Dost na to, aby se mohl Novakovi postavit? Myslím, že ne.“

I další expert Eurosportu, Laura Robsonová, si myslí, že Srb je na wimbledonské trávě rozhodně favoritem. „Způsob, jakým se pohybuje na tomto povrchu, se nepodobá nikomu jinému, protože si dokáže vzít i pár věcí, které používá na jiných površích. Stále se mu daří zůstat vyrovnaný, což je na trávě vždy obtížná věc. Najít v nohách dost sil, aby se dostal pod každý míč.“

Pokud Djokovič vyhraje, prodlouží tím éru, která už takřka skončila. A Alcaraz a další mladící si budou muset ještě chvíli počkat.

Reklama

Doporučované