Hlavní obsah

Sraz zítra na Marsu. Naši vědci už to umí, říká šéfka nových médií NASA

Naši vědci se každý týden schází na Marsu. Využívají k tomu virtuální realitu. Brzy takovou zpřístupníme i lidem, říká šéfka nových médií NASA Veronica McGregor.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

S šéfkou nových médií NASA Veronicou McGregor si povídal Pavel Cyprich.

Článek

„Ano! #Mars2020 se buduje ve stejné laboratoři NASA, kde jsem byl stvořen a testován já. Máte k misi nějaké otázky?" ptá se na sociální síti Twitter vozítko Curiosity, které pod vědeckým dohledem brázdí už několik let Mars.

Umělá inteligence sond a robotů NASA je sice na velmi vysoké úrovni, vlastní osobnost si ale zatím stále neuvědomují. Jak ovšem ukazuje citát, mluví o sobě v první osobě.

Sondy a roboty tímhle způsobem před lety zlidštila Veronica McGregor, šéfka nových médií americké vesmírné agentury. „Když jsme o nich psali ve třetí osobě, zájem byl minimální, proto jsem to zkusila v první. Najednou to hned přitáhlo velkou spoustu lidí," vysvětluje Veronica.

Na Marsu dřív než SpaceX

Skrz tradiční i nová média odhaluje NASA prakticky všechny informace o sobě i svých objevech a zjištěních. Agentuře to nařizuje zákon.

Pro fanoušky vesmíru chystá ale ještě jednu perlu. Zpřístupní jim virtuální realitu, kterou teď používají vědci NASA. „Každý týden se schází na Marsu a zkoumají ho. Všechno kolem nich jsou skutečná data," říká Veronica.

Na celý rozhovor s šéfkou nových médií NASA, která naučila mít ráda vesmír řadu mladých lidí, se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované