Hlavní obsah

Štefan Margita o operních začátcích: Na konzervatoři se mi nelíbilo, poslouchal jsem Bee Gees

Se Štefanem Margitou v Národním divadle.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V době, kdy se rozhodoval, kam půjde na školu, se v Košicích právě otevírala umělecká průmyslovka a Štefana Margitu přijali. Dnes tak mohl být úspěšným fotografem. Ovšem okolnosti tomu chtěly jinak.

Článek

Uplatnění po škole totiž bylo horší, než si myslel a na vysokou se nedostal. Proto využil nabídku rodinné známé, která právě začínala učit na konzervatoři a v mladém Štefanovi viděla talent. „Ze začátku se mi tam vůbec nelíbilo, já jsem poslouchal Bee Gees a Rolling Stones. Ale pomohli mi spolužáci. Já jsem ve znamení lva, aplaus je pro mě nejlepší zvuk, který byl vynalezen. No a oni tleskali, řvali a to mě hodně podporovalo, takže jsem pak opravdu začal makat,“ vzpomíná dnes pěvec na svá první setkání s operou.

Po škole se zpěvák vypracoval v košickém sboru. Pak přišla nabídka na záskok v pražském Národním divadle a krátce potom získal první angažmá. To trvalo až do roku 1998, kdy se rozhodl pracovat „na volné noze”. „Odvážný krok to byl, ale bylo to dáno tím, že já jsem těsně před tím, než jsem se dostal do angažmá v Národním divadle, dostal pozvání do Scaly v Miláně a tehdy z běžných provozních důvodů mě nechtěli pustit.“

Tak odešel. A nikdy prý nelitoval. Nakonec se stal naším nejúspěšnějším operním pěvcem a zároveň jedním z mála českých interpretů, kteří vystupovali na těch nejprestižnějších místech. Třeba ve zmiňované La Scale, která však není zpěvákovým nejoblíbenějším operním domem: „Atmosféra je trochu jiná v tom divadle. Oni působí mírně namyšleně a to pak člověka mrzí. Ale musíte odvádět naprosto profesionální výkon, protože když se vám to nepovede, jsou schopní vás vybučet a vypískat,“ vysvětlil.

Kde se mu naopak zpívalo nejlépe? To a mnohem víc zjistíte v úvodní reportáži, která je součástí Magazínu Slavní. V premiéře jej můžete sledovat na Televizi Seznam každé úterý od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované