Hlavní obsah

Střelba před školou v Brně: Proč přišel jeden z rodičů ozbrojen a začal střílet?

Záhady Josefa Klímy: Soud začne rozplétat spor, ve kterém jde o střelbu před školou v Brně. Co přesně se na místě odehrálo a proč po běžné hádce tasil rodič zbraň?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozčilený otec, hádka na kurzu plavání a zbraň, která ve výsledku zranila útočníka. Soud začne rozplétat příběh, v němž dva státní zástupci předložili dvě odlišné verze toho, co se v Brně u Základní školy na Náměstí Svornosti vlastně přihodilo.

Článek

Už 5. března začne Krajský soud v Brně rozmotávat neobvyklý případ – poměrně banální šarvátka dvou mužů skončila nebezpečnou přestřelkou, přičemž každý z nich je v procesu jak obětí, tak pachatelem zároveň.

Případ vyšetřovaly dva policejní týmy, dozorovali dva státní zástupci a rozhodovat o vině a trestu budou dva různí soudci. „Případ je v tomto směru velice specifický, protože samozřejmě většinou je skutek řešen v rámci jedné kauzy. Tady se ovšem jedná vlastně o kauzy dvě,“ komentuje situaci advokát jednoho z obžalovaných Karel Schelle jr.

Celý incident se odehrál 20. března 2018 v odpoledních hodinách, nejprve před budovou brněnské Základní školy na Náměstí Svornosti, poté pokračoval na prostranství poblíž školy, kde se v tu dobu pohybovalo dost lidí.

Konflikt vyprovokoval otec jednoho z žáků, který ve zdejší škole navštěvoval kurzy plavání. Nechtěl se smířit s přísnými bezpečnostními předpisy školy, které neumožňují dospělým osobám vstup do školní budovy.

„Je to pán, se kterým jsem už taky měl incident zhruba měsíc před tou událostí. Choval se doslova jako dobytek jak vůči paní vrátné, tak vůči trenérkám plavání,“ popisuje svou zkušenost školník Josef Havel.

Podobná scéna se odehrála i v osudný den, konfliktní rodič opět vyvolal hádku a vulgárně napadal vrátnou i další zaměstnance. Pak se do věci vložil instruktor plavání Petr Hašek. „On před těma dětma velmi sprostě nadával a projevoval se agresivně, tak jsem šel ven, abych mu vysvětlil, že se takhle chovat nemá. Když nepřestával, řekl jsem mu, že už si nepřeju, aby chodili se synem na plavání,“ vysvětluje Hašek.

To nasupeného otce pravděpodobně ještě víc naštvalo a začal se ohánět legálně drženou zbraní, kterou často nosil u sebe.

Potom už události nabraly rychlý spád. Nejprve střílel rodič na instruktora Haška, poté, když se Hašek snažil muže odzbrojit a zbraň mu sebrat, vystřelil dvakrát i on. Muže zasáhl tak nešťastně, že skončil na pár týdnů v nemocnici s vážným zraněním.

„Vystřelil jsem tak nějak automaticky, rozhodně jsem nijak nemířil. Tu zbraň jsem měl daleko od těla a nechtěl jsem mu ublížit. Prostě jsem jen chtěl zabránit tomu, aby někomu tou zbraní ublížil on,“ doplňuje Hašek.

Kontaktovali jsme i postřeleného muže, aby nám sdělil svou verzi události. „Já jsem ten minulý rok nemluvil s médii, protože jsem na tom byl zdravotně špatně. Mě asi těší váš zájem o mou verzi, nicméně bych své vyjádření ke kauze nechal až po soudu,“ reagoval na žádost o rozhovor.

Situace je dnes taková, že instruktor plavání Petr Hašek je obžalován z pokusu o zabití a dotyčný rodič pak dokonce z pokusu o vraždu.

Jak již bylo řečeno, na případu pracují nezávisle dvě skupiny orgánů činných v trestním řízení. Pikantní na celé věci je, že každý ze státních zástupců dospěl k jiné verzi toho, co se na místě odehrálo. Přestože se tak zakrátko bude u brněnského soudu projednávat dvakrát jedna a ta samá kauza, pokaždé bude prezentována jinak.

Jaké jsou tedy vyšetřovací verze a v čem se liší? Jaké důsledky to může mít pro oba aktéry přestřelky? Co přesně se na místě odehrálo a proč po běžné hádce tasil rodič zbraň? Více v reportáži z pořadu Záhady Josefa Klímy v úvodním videu.

Záhady Josefa Klímy můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované