Hlavní obsah

Studie oprav okolí stanice metra C Budějovická bude v srpnu 2021

Foto: Praha 4

Ilustrační foto.

Reklama

Studie oprav prostoru v okolí stanice pražského metra C Budějovická, tzv. Budějovického náměstí, bude dokončena do srpna 2021. Město vyjde na asi osm milionů korun.

Článek

Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Ti zároveň rozšířili komisi, která má na starosti koordinaci příprav rekonstrukce. Plocha, která se bude opravovat, má 40.980 metrů čtverečních a má několik vlastníků včetně Prahy.

„V řešeném území je relativně malý počet vlastníků, majetkově se však hranice navzájem prolínají často bez ohledu na funkční a prostorové vazby v území,“ píše se v dokumentu.

Cílem studie bude vytvořit z náměstí centrum Prahy 4, kdy je dopravním uzlem a zároveň naplňuje jak strategické územně plánovací záměry města, tak ekonomické zájmy všech zúčastněných. Dokument bude brát v potaz také rekonstrukci stanice metra.

Nejvyšší částku spolkne management projektu, a to 2,5 milionu korun. Peníze půjdou na zaplacení týmu a jeho koordinaci. Pořízení ekonomicko-funkční studie proveditelnosti vyjde na 2,3 milionu a na půl milionu právní služby. Další peníze půjdou mimo jiné na marketing a PR nebo řízení projektu. Každá částka bude schvalována samostatně.

Hlavní město letos na konci února získalo stavební povolení na rekonstrukci terasy nad stanicí metra, která byla kvůli havarijnímu stavu předloni v lednu dočasně uzavřena a některé části jsou stále nepřístupné.

Minulé vedení magistrátu chtělo terasu původně zbourat. Po téměř deseti měsících ji ale nechalo podepřít vzpěrami, které jsou u východu z metra dosud, a jižní výstup z metra byl opět otevřen. Uzavření pasáže se od začátku nelíbilo obchodnímu centru DBK, které tu sídlí. S ním město bezvýsledně jednalo o možném odprodeji terasy obchodnímu centru. Proti uzavření se tehdy postavila také radnice Prahy 4.

Reklama

Související témata:

Doporučované