Hlavní obsah

Suché počasí ohrožuje zejména nově vysazené vinohrady

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Dosavadní suché počasí se začíná projevovat i v jihomoravských vinohradech. Podle ankety Vinařské unie se vinaři obávají hlavně o nově vysazené rostliny. Unie o tom informovala v tiskové zprávě.

Článek

„Pokud se budou suchá období opakovat, bude obtížnější například vypěstovat novou vinici. Už dnes vinaři zavádějí kapkové závlahy. Využívat je ale mohou jen ti, kteří jsou v dosahu zdroje vody, ostatní musí hledat jiná řešení,“ uvedl prezident Vinařské unie Ondřej Beránek.

Habánské sklepy ve Velkých Bílovicích umisťují závlahu na dalších 15 hektarů nově vysazených vinic. Templářské sklepy Čejkovice využívají při letošní sadbě takzvaný hydrovrt. Ten vysazovanou rostlinu rovnou vybaví až čtyřmi litry vody. „Rostliny podsazujeme takzvaně na vodu. Toto opatření pomáhá, aby se nové sazenice, které ještě nemají vybudovaný hluboký kořenový systém, lépe ujaly,“ uvedl Pavel Pastorek z Templářských sklepů.

Sucho je ve vinohradech viditelné už v těchto dnech. Na některých místech jsou v půdě hluboké praskliny, které se obvykle objevují až na konci velmi suchého léta. „Počet spadlých srážek od počátku roku je podle našich měření až o 20 procent nižší než v roce 2018. Přes zimu napadlo minimum sněhu a na jaře byl déšť zatím ojedinělý. Prognóza pro letošní rok není ideální,“ uvedl Petr Chaloupecký z Vinařství Lahofer.

Sucho zvyšuje náchylnost rostlin k chorobám a prospívá i množení škůdců, například hrabošů. Podle údajů portálu Intersucho je zemědělským suchem postiženo 80 procent území České republiky.

Reklama

Doporučované