Hlavní obsah

Počasí ničí české ovocnáře. Třešně jsou malé, prodat se dají za zlomek ceny

Nedostatek vláhy ovlivňuje produkci ovoce. Plodů je sice dost, ale jsou příliš malé.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sucho a vedro, které republiku sužuje v posledních týdnech, ovlivňuje kromě lesních porostů a hladiny vody ve studních i produkci ovoce. To letos dozrálo dřív a plody jsou malé. Některým ovocnářům tak hrozí, že nesplní normy jakosti a malé ovoce budou muset prodat na zpracování za čtvrtinovou cenu.

Článek

Královéhradeckému kraji, který patří mezi největší české ovocnářské regiony, se v posledních týdnech déšť doslova vyhýbá. A když už zaprší, tak velmi krátce, že se voda ani nestačí vsáknout. A to má vliv na pěstitele třešní, jahod a dalšího ovoce, které nyní rychle dozrává, zhruba o dva týdny dřív, než je obvyklé.

„Tady jsou třešně, které budou dozrávat za deset dní,” ukazuje pěstitel ovoce a předseda Ovocnářské unie České republiky Michal Ludvík na strom doslova obsypaný trsy malých červených třešní. Měřidlo, které k jedné z třešní přiloží, ukazuje 1,5 centimetru. „My potřebujeme, aby teď měla alespoň 2,5 centimetru, aby byla prodejná na čerstvém trhu. Toto je velikost, kterou zákazníci neakceptují,” říká.

Se splněním jakostních norem, které určují přibližnou velikost prodávaného ovoce, bude mít problém víc pěstitelů. Takové ovoce pak musí prodat ke zpracování, na čemž tratí. „Jeho cena bývá třetinová či čtvrtinová, takže to může zemědělcům přinášet ztráty,” dodává Ludvík. Plodů je přitom letos dostatek díky tomu, že nepřišly jarní mrazíky, které by spálily květy.

Nejlépe jsou na tom ovocnáři, kteří mají ve svých sadech zavlažovací zařízení. Pod závlahou je podle Ludvíka zhruba třetina ploch v České republice. Velmi efektivní kapkové zavlažování mají mezi stromky například v Zemědělském družstvu Dolany na Náchodsku, kde pěstují zejména jablka, ale také třešně či hrušky. „Máme zatím dostatek podzemních vod, což nám umožňuje zavlažovat. Využitelnost kapkového zavlažování je velmi vysoká, přes 90 procent,” říká vedoucí dolanské ovocnářské výroby Jiří Fišer.

Zatímco u jahod a třešní už je vše jasné, případný vývoj počasí k lepšímu může ještě ovlivnit produkci jablek. „Záleží na tom, jak bude pršet v následujících třech měsících,” říká Ludvík, který část svých jablečných sadů pod závlahou nemá, musí tedy provádět probírku plodů tak, aby se jabloň nevysilovala a vkládala vláhu a výživu jen do jablek, která mají šanci dorůst řádné velikosti.

Vliv na úrodu nemá absence srážek jen u ovoce, ale i u zeleniny. David Smetana ze Svobodných Dvorů u Hradce Králové pěstuje už téměř tři desítky let převážně brambory, cibuli a zelí, které zpracovává do oblíbených salátů, jež mu přinesly titul Živnostník roku 2012. A právě úroda zelí letos nejpíš nebude nejlepší. „To zelí je malinko menší. Jelikož na tomto poli nemůžeme vybudovat zavlažovací zařízení, nezbývá nám než se modlit k pánubohu, aby zapršelo,” krčí rameny zemědělec a přiznává, že pokud budou sucha přetrvávat, mohou mít vliv na ceny zboží.

Ztráty a jejich výši však zemědělci zatím neznají, neboť je stále ještě šance, že zaprší. Konkrétnější budou až v polovině léta.

Reklama

Doporučované