Hlavní obsah
Online

Podezření na nákazu koronavirem hlásí Opavsko. Na jihu Čech se nepotvrdilo

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Nebezpečný koronavirus se postupně šíří napříč kontinenty. Objevil se už v Thajsku, Kambodži, na Tchaj-wanu, v Japonsku, Jižní Koreji, Vietnamu, Singapuru, Malajsii, Nepálu, USA, Francii, Kanadě, Saúdské Arábii a v Austrálii. Prvního podezřelého pacienta, který se vrátil z Číny, hlásí už také Kroměříž. Byl převezen do Uherského Hradiště. Na Bulovce v Praze je pacientka, u které se však podezření nepotvrdilo. Nakažení i mrtví ale nejrychleji přibývají v Číně. Tamní zdravotnická komise informovala, že za 24 hodin přibylo 769 nakažených.

Článek

První podezření na koronavirus se prověřují už také v Česku.

Pacienta z nemocnice v Kroměříži, který se nedávno vrátil z Číny, převážejí na vyšetření na infekční oddělení v Uherském Hradišti. Převoz byl nutný, protože uherskohradišťská nemocnice je lépe vybavená. Pacient podle informací Seznam Zpráv podstoupí potřebná základní vyšetření a pak se rozhodne o dalším postupu.

Nemocnice Na Bulovce v Praze na odpoledním brífinku oznámila, že u ní leží od včerejška pacientka, kde se čekalo na výsledek vyšetření na koronavirus. Řekla to lékařka Kristýna Herrmannová z Kliniky infekčních parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce. Podezření se však nakonec nepotvrdilo.

Americký konzulát ve Wu-chanu má v plánu v úterý evakuovat své zaměstnance a některé další americké občany na palubě charterového letounu. Podobné opatření má v plánu Japonsko a rovněž i francouzská vláda již oznámila, že odveze z Wu-chanu stovky svých občanů. Ti Francouzi, kteří budou chtít oblast opustit, mohou využít přímého letu v polovině týdne, poté budou 14 dní v karanténě, uvedla francouzská ministryně zdravotnictví. O přesun svých občanů z Wu-chanu usiluje i Velká Británie a Španělsko.

Schopnost šíření tohoto viru, který je infekční i v inkubační době, podle čínské národní zdravotnické komise začíná sílit. V rámci preventivních opatření začal v Číně od neděle až do odvolání platit zákaz prodeje volně žijících zvířat, jež jsou zřejmě původcem koronaviru. Do Pekingu míří na jednání s místními úřady a zdravotními experty generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ve Vietnamu byl s podezřením na nákazu hospitalizován Čech. Infekce se u něj zatím nepotvrdila, uvedla mluvčí českého ministerstva zdravotnictví.

  • Čínský turista nemá koronavirus

    Hygienici z Českých Budějovic večer uvedli, že čínský turista, u kterého bylo podezření na nákazu koronavirem, tuto nemoc nemá.

  • První případ nákazy hlásí Srí Lanka

    V pondělí se mezi další země s nakaženými koronavirem přidala i Srí Lanka. Srílanský ministr zdravotnictví oznámil, že nemocniční oddělení pro infekční onemocnění je připraveno situaci zvládnout. Oznámením chtějí o onemocnění pouze zvýšit povědomí, nikoli šířit zbytečnou paniku.

    Celkový počet nakažených mimo pevninskou Čínu vzrostl na 60.

  • Ruzyňské letiště zvyšuje preventivní opatření

  • Nákazu hlásí i Kambodža, kam z Wu-chanu přiletěl nakažený muž

    Kambodža eviduje první případ nákazy koronavirem u Číňana, který přiletěl z Wu-chanu. Kambodžský ministr zdravotnictví oznámil, že pacientem je šedesátiletý muž, který z Wu-chanu přiletěl s tříčlennou rodinou. U nich se ale nákaza neprokázala.

    Nákaza se u muže projevila dva dny po opuštění epicentra koronaviru, v den, kdy vešla v platnost karanténa celého města.

    „Všichni čtyři jsou v karanténě, zdravotní stav nemocného je stabilní a jeho symptomy připomínají běžnou chřipku,“ sdělil ministr v pondělním prohlášení.

  • Jihočeští hygienici evidují podezření na koronavirus u čínského turisty

    Jihočeští hygienici evidují jeden případ podezření na koronavirus. Je to čínský turista. Leží izolován na infekčním oddělení českobudějovické nemocnice. Výsledek laboratorního vyšetření vzorků budou mít hygienici v úterý. ČTK to dnes řekla ředitelka českobudějovické hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

    „Nemocný leží na infekci českobudějovické nemocnice, dostává zdravotní péči, ale nevíme. Ve hře je chřipka, jiné akutní respirační onemocnění, musíme připustit, že je tam určité riziko i této infekce, je to možnost. V tuto chvíli nemáme výsledek, čekáme, zda se nepotvrdí chřipka nebo jiný respirační původce,“ řekla ředitelka.

  • Virus má 82. oběť, podlehl mu padesátiletý muž v Pekingu

    Na následky nákazy koronavirem zemřel další člověk. Jedná se o první případ úmrtí v hlavním městě Pekingu. Padesátiletý muž na začátku ledna cestoval ve Wu-chanu a týden po svém návratu se u něj objevila horečka. Lékařskou pomoc vyhledal 21. ledna. V pondělí se jeho stav zhoršil a muž zemřel na selhání dýchání.

    Úmrtí ohlásil i Chaj-nan na samém jihu země, kde zemřela osmdesátiletá žena.

    Celkový počet obětí tak vzrostl na 82.

  • Hygienici mají na Opavsku dvě podezření na koronavirus

    Moravskoslezští hygienici mají už dvě podezření na nákazu koronavirem v kraji. Nejprve informovali o Číňance, která před 11 dny přiletěla z Číny a v tuzemsku u ní propukl kašel a dostala teplotu. Druhým pacientem je Čech přes 30 let, který je v Česku po návratu z Číny už tři týdny, celou dobu má ale zdravotní problémy. Oba případy jsou na Opavsku. ČTK to řekla ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Pavla Svrčinová.

    Vzorky odebrané pacientům putovaly do Státního zdravotního ústavu. Svrčinová řekla, že výsledky by měly být známy v úterý.

  • Podezření na nákazu hlásí Afrika

    Pobřeží slonoviny testuje první osobu s podezřením na nákazu koronavirem. Čtyřiatřicetiletá studentka se ve středu vrátila z Pekingu a měla kašel a problémy s dýcháním, uvedl v prohlášení ministr zdravotnictví. Od příjezdu je studentka pod lékařským dohledem.

  • Starosta Wu-chanu uznal chybu a je ochoten rezignovat

    V pondělí starosta Wu-chanu Čou Sien-wang oznámil, že pro zmírnění tlaku veřejnosti je připraven převzít zodpovědnost za situaci, kterou „jeho administrativa nezvládla příliš dobře“. Řekl, že je připraven rezignovat v případě, kdy by o to veřejnost silně stála.

    „Jsme ochotní odstoupit. Naše jména nebudou oslavována, ale pokud to přispěje ke kontrole nemoci a bezpečnosti lidí, soudruh Ma Kuo-čchiang a já budeme nést jakoukoli odpovědnost,“ řekl Čou podle The New York Times. Ma Kuo-čchiang je šéfem komunistické strany ve Wu-chanu.

  • Upozornění na cesty od Ministerstva zahraničí

  • První dva nakažení v Kanadě jsou manželský pár

    Ontario potvrdilo druhý případ nákazy koronavirem. Je jím manželka muže, u kterého se nákaza v Kanadě projevila jako první. Žena zůstávala v domácí izolaci a podle místních zdravotníků tak rozšíření mezi ostatní příliš nehrozí.

  • Podezření na koronavirus prověřují i na severní Moravě

    Moravskoslezští hygienici evidují jedno podezření nákazy koronavirem. Jde o ženu, která před 11 dny přiletěla z Číny a v tuzemsku u ní propukl kašel a dostala teplotu. ČTK to řekla ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Pavla Svrčinová. Nemocná je v domácí izolaci. Vzorky odebrané pacientce dnes putovaly do Státního zdravotního ústavu, výsledky by měly být v úterý.

    „Je to jedna pacientka z neděle z večera, která je v domácí izolaci. Přiletěla před 11 dny z Číny. Byla tam teplota, kašel. Dneska ráno byly odvezeny vzorky do Státního zdravotního ústavu,“ uvedla Svrčinová. Výsledky budou mít hygienici k dispozici v úterý. „Nepochází odsud, je to Číňanka, která přiletěla na prázdniny k babičce a tady onemocněla,“ doplnila Svrčinová.

  • Počet nakažených ve Wu-chanu se každých 6 dnů zdvojnásobí, tvrdí výzkum

    Podle analýzy výzkumného modelu Lékařské fakulty Hongkongské univerzity se dá očekávat, že se počet nemocných každých šest dnů zdvojnásobí. Podle jejich odhadu by měla celková epidemie „vyvrcholit“ v dubnu a květnu a pomalu ustupovat v červnu a červenci. Informaci sdělil děkan univerzity Liang Čuo-wei během pondělní tiskové konference, píše BBC.

  • Jediným místem v Číně bez potvrzené nákazy je Tibet

    Jedinou oblastí v Číně bez prokázané nákazy zůstává Tibet. Čínská vláda se rozhodla zvýšit stupeň výstrahy i pro tuto autonomní oblast, aby případnému rozšíření zabránila. Všechna turistická místa jsou od pondělí uzavřená.

  • První křídlo nové nemocnice ve Wu-chanu postavili údajně za 16 hodin

    Oficiální noviny čínské komunistické strany People's Daily sdílely na Twitteru fotografii první postavené části nové wu-chanské nemocnice. Stavba podle listu trvala jen 16 hodin. Nemocnice má sloužit pro pacienty nakažené koronavirem.

  • Proč se zatím používá pouze označení 2019-nCoV?

    Přestože má virus na svědomí přes 80 životů, jeho oficiální označení je stále 2019-nCoV. Vžilo se také pojmenování „wuchanský koronavirus“ nebo „nový koronavirus“.

    V minulosti byly podobné viry pojmenovávány podle místa prvního výskytu – MERS podle Středního východu, ebola podle řeky v Kongu, lymská borelióza odkazuje k městu v Connecticutu.

    Světová zdravotnická organizace (WHO) ale v roce 2015 vydala příručku, podle které se vědci mají nadále vyhýbat označením, která by mohla mít negativní dopady na národ, ekonomiku nebo místní obyvatele. Od vyhlášky musí názvy nemocí obsahovat obecné popisné termíny založené na symptomech či na jejich závažnosti.

  • U ženy na Bulovce se koronavirus nepotvrdil

    U ženy z Brazílie hospitalizované v pražské Nemocnici Na Bulovce se koronavirus nepotvrdil. Dál zůstává v karanténě, může ale být i doma, píše na Twitteru ČT24.

  • Poznat nemoc od chřipky bez testu nejde

    Podle lékařky Kristýny Herrmannové jsou příznaky koronaviru prakticky totožné s normální chřipkou, která je v Česku právě na vzestupu. „Nedá se rozeznat od normální chřipky. Pacientů, kteří budou v těchto dnech splňovat klinická kritéria pro koronavirus, bude strašně moc,“ uvedla Herrmannová. I z toho důvodu se ke zvláštním opatřením a testům přistupuje pouze u pacientů, kteří kromě příznaků splňují i další kritéria – například že mohli být viru vystaveni.

  • Čínští politici čelí kritice, že neumějí nosit ochrannou roušku

    Sérii chyb vytýkají diskutéři na čínských sociálních sítích představitelům provincie Chu-pej, kteří v neděli vystoupili na tiskové konferenci uspořádané kvůli šíření nového typu koronaviru. Guvernér provincie, která je centrem nákazy, přišel v rozporu s všeobecnými nařízeními na konferenci bez respirační roušky. Starosta města Wu-chan sice roušku nasazenou měl, ale obráceně, upozornili podle listu The Guardian přispěvatelé na sociální síti Weibo.

  • Dvě Češky jsou v domácí karanténě

    Dvě Češky, které v neděli přiletěly z Kataru, jsou v režimu domácí karantény. „Nebyly testovány, protože nesplňovaly klinická kritéria,“ uvedla Kristýna Herrmannová z Nemocnice Na Bulovce.

    Výsledek u pacientky hospitalizované na Bulovce by měl být znám už v pondělí odpoledne. Pokud se testy prokáže, že některý z pacientů má koronavirus, začne platit dvoutýdenní karanténa i pro lidi, kteří s nimi byli v kontaktu poté, co se objevily příznaky. I v případě, že testy vyjdou negativně, budou pacienti do uplynutí 14denní inkubační doby v domácí izolaci pod kontrolou epidemiologů.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy