Hlavní obsah

Tatra dodá jordánské armádě auta za zhruba 200 milionů korun

Tatra dodá jordánské armádě auta za zhruba 200 milionů korun.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks získala v Jordánsku zakázku v hodnotě okolo 200 milionů korun. Jde o dodávku 60 vozů pro jordánskou armádu. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny (HN).

Článek

„Tatra navíc podle důvěryhodného zdroje s jordánskou armádou jedná o rozšíření kontraktu až na dodávku 300 kusů podvozků s motorem,“ uvedly Hospodářské noviny. Hodnota zakázky by se v takovém případě blížila jedné miliardě korun.

„Můžu potvrdit, že kontrakty pro Jordánsko plněné v tomto roce by mohly být ještě výrazně vyšší, ale nechceme vytvářet žádná očekávání,“ uvedl mluvčí skupiny Czechoslovak Group, do níž Tatra patří, Andrej Čírtek.

V Jordánsku má podle HN Tatra velmi dobré jméno. Naposledy tam v letech 2015 a 2016 za stovky milionů korun vyvezla kolem 130 podvozků, na kterých pak místní společnost KADDB stavěla vlastní vojenská vozidla.

HN uvedly, že v loňském roce Tatra vyrobila 851 vozů, mezi něž počítá celá vozidla i podvozky. V roce 2017 to bylo 1 481 vozidel. Automobilka v roce 2017 vytvořila čistý zisk 556 milionů korun, o 34,2 milionu korun vyšší než v roce 2016. Tržby z prodeje výrobků a služeb jí vzrostly meziročně o 400 milionů korun na 5,34 miliardy korun. Kromě standardizovaných modelových řad produkuje i speciální nákladní vozidla na míru požadavkům zákazníka. Osmdesát procent produkce automobilky jde na export.

Tatra Trucks má zhruba 1 200 zaměstnanců, dalších více než 600 lidí pracuje v dceřiné firmě Tatra Metalurgie. Většinovým vlastníkem Tatry je Czechoslovak Group Michala Strnada, který skupinu převzal od svého otce Jaroslava Strnada.

Reklama

Doporučované