Hlavní obsah

Taxikáři protestují proti alternativním taxislužbám. Před madridským výstavištěm zapálili kontejnery

Taxikáři v Madridu protestují proti alternativním taxislužbám.Video: Renáta Matoušková, AP, Reuters

 

Reklama

Madridští taxikáři blokují cestu do místního výstaviště. Několik z nich dokonce zapálilo kontejnery. Cestu neuvolní do té doby, dokud se s nimi regionální vláda nedohodne. Vadí jim existence alternativních taxislužeb, jako je Uber nebo Cabify.

Článek

Několik tisíc taxikářů se svými vozy v Madridu zablokovalo přístup do areálu výstaviště, kde má dnes za účasti krále Filipa VI. začít 39. ročník mezinárodního veletrhu cestovního ruchu (Fitur). Někteří z nich také zapálili kontejnery, informoval deník La Vanguardia. Taxikáři protestují proti podmínkám, které navrhuje regionální vláda pro fungování alternativních taxislužeb.

Mluvčí stávkového výboru madridských taxikářů Sául Crespo v noci na dnešek prohlásil, že na „veletrh Fitur neprojde ani Bůh“, dokud se s regionální vládou taxikáři nedohodnou. Veletržní areál leží nedaleko mezinárodního letiště Barajas a Fitur je jednou z největších akcí, která se v Madridu každoročně pořádá. Očekává se, že ho navštíví asi 250 tisíc lidí. Veletrh má trvat do neděle.

Madridští taxikáři stávkují od pondělí, kdy se připojili k časově neomezené stávce zahájené v pátek jejich kolegy v Barceloně. I oni protestovali proti podmínkám pro úpravu fungování firem s takzvanými pronajímanými vozy s řidičem (VTC), kam se řadí například Uber či Cabify. Katalánští taxikáři se ale v úterý s vládou tohoto regionu dohodli, dnes se mají podle deníku La Vanguardia rozhodnout, zda stávku ukončí.

Dohoda katalánských taxikářů s autonomní vládou se ale nelíbí místním zástupcům firem Uber a Cabify, které v reakci na to pohrozily, že přestanou poskytovat své služby v Barceloně a okolí, pokud dohoda vstoupí v platnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované