Hlavní obsah

Testování začalo. „Napsal jsem, že jsem učitel, jinak bych se sem nedostal“

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Motolská nemocnice během středečního rána. Testovací stanoviště se nachází v blízkosti vstupu od stanice metra (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

Od středy se lze objednat na bezplatný antigenní test. Naprostá většina testovací kapacity v letošním roce byla velmi rychle obsazena.

Článek

Česko udělalo významný krok v boji s covidem-19. Od středečního rána lze zajít na dobrovolný a bezplatný antigenní test.

Situaci přímo v areálu Fakultní nemocnice Motol v Praze sledoval ráno reportér Seznam Zpráv. Krátce před osmou hodinou se v atriu motolské nemocnice naráz ocitlo šest lidí, kteří čekali na testování a na svůj objednaný čas. Sledovali malý displej nad dveřmi do testovací místnosti, kde svítí číslo.

Následně je pozval dál zdravotník v ochranném obleku.

Na testy není lehké se objednat. Jeden z čekajících reportérovi přiznal, že v objednávacím formuláři uvedl, že je učitel, i když to není pravda. „Objednal jsem se jako pedagog, protože jinou možnost mi to nenabízelo. S tím, že jdu na veřejné testování. Jsem zvědavý, jestli mě vezmou. O víkendu jedu za dcerou, chci mít jistotu…,“ řekl čtyřicátník z Prahy.

Další „odbavená“ klientka je už skutečná učitelka z mateřské školy. „Učím ve školce, ale i seniory. Chtěla jsem mít jistotu, ze jsem to nechytla například v tramvaji,“ říká. Podle ní je antigenní test méně nepříjemný než PCR, který už také absolvovala.

+14

V Motole vše rychle odsýpá a o několik minut později už na odběr čeká pouze jedna dívka. Oproti tomu na odběrovém místě na Václavském náměstí čeká několik desítek lidí. Míchají se zde platící klienti s těmi, kteří jdou na bezplatný antigenní test.

Většina oslovených má přitom jasnou motivaci – chystají se na návštěvu svých blízkých a chtějí mít jistotu.

Už den před spuštěním bylo ovšem velmi obtížné najít volný termín v nemocnicích ještě v letošním roce.

Například v Ústřední vojenské nemocnici se ještě v úterý mohli lidé objednávat na termíny ve středu a ve čtvrtek. Další termíny do konce roku i o svátcích byly zarezervované.

„Máme všechny objednávkové termíny již zarezervované. A to budeme testovat i o vánočních svátcích a na Nový rok,“ hlásila mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke a dodávala, že běžně se testuje přes týden od 8:00 do 18:00, o víkendu do 16:00 a o svátcích jen do dvanácti hodin.

Jaké jsou vaše zkušenosti?

Daří se vám ve vašem městě či regionu rezervovat termín? Fungují rezervační systémy jednotlivých zařízení? Tvoří se na testovacích místech fronty? Sdílejte vaše zkušenosti v diskusi pod článkem. Děkujeme.

V nemocnici v Motole dopředu hlásili obsazeno do Štědrého dne. Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady je vyblokována testovací kapacita až do polovina ledna. V brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny hlásil rezervační systém volno během víkendů a ve dnech před silvestrem.

V Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně se šlo ještě i během úterý objednat na následující den v podvečer.

Původně se počítalo s tím, že se budou moci Češi dobrovolně a bezplatně otestovat od pátku 18. prosince. V pondělí ovšem na tiskové konferenci hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová oznámila, že se termín posouvá už na středu.

I to je jeden z důvodů, proč se v některých nemocnicích dal najít volný termín testování během středy či čtvrtka, ovšem ne v následujících dnech.

Anketa

Podařilo se vám najít volný termín, abyste mohl(a) absolvovat antigenní test?
Ano
21,4 %
Ne
19,9 %
Nemám o to zájem, nehledal(a) jsem.
58,7 %
Celkem hlasovalo 8861 čtenářů.

Reklama

Doporučované