Hlavní obsah

Trump rozdává milosti. Dostal ji jeho exporadce nebo bývalí poslanci

Foto: Profimedia.cz

George Papadopoulos, bývalý poradce Donalda Trumpa pro zahraniční politiku.

Reklama

Americký prezident Donald Trump omilostnil svého bývalého poradce pro zahraniční politiku George Papadopoulose odsouzeného v kauze vměšování Ruska.

Článek

Papadopoulos se v říjnu 2017 agentům Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) přiznal, že jim lhal při vyšetřování vlivu Ruska na americké prezidentské volby v roce 2016. Soud následně Papadopoulosovi uložil 14 dní vězení a pokutu 9500 dolarů (211 tisíc korun). Z vězení byl propuštěn po 12 dnech.

Loni v březnu své přiznání odvolal v knize, v níž popisuje, jak se stal „obětí spiklenců proti prezidentu Donaldu Trumpovi“.

První odsouzenou osobou v souvislosti s pátráním zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera byl nizozemský právník Alex van der Zwaan, kterého dnes Trump rovněž omilostnil. Advokát strávil 30 dní ve vězení a zaplatil pokutu 20 tisíc dolarů (433 tisíc korun) za to, že lhal o svých kontaktech s členem někdejšího Trumpova volebního štábu.

„Dnešní milost pomůže napravit újmu, kterou Muellerův tým způsobil tolika lidem,“ uvedl v prohlášení Bílý dům.

Agentura Reuters připomíná, že se podobné kroky od odcházející hlavy státu, kterou v lednu v úřadu vystřídá vítěz listopadových voleb Joe Biden, daly očekávat. Minulý měsíc Trump omilostnil svého někdejšího bezpečnostního poradce Michaela Flynna, který se podobně jako Papadopoulos na konci roku 2017 přiznal, že v kauze ruského vlivu lhal agentům FBI.

Na seznamu předvánočních milostí se ocitli i bývalí republikánští poslanci Duncan Hunter, odsouzený z korupce, a Chris Collins, odsouzený za finanční podvody a zneužívání obchodních informací.

Dalšími omilostněnými jsou čtyři někdejší členové soukromé ochranky Blackwater, kteří byli shledáni vinnými ze zmasakrování iráckých civilistů v Bagdádu za války v roce 2007. Nicholas Slatten byl odsouzen na doživotí, jeho kolegové Paul Slough, Evan Liberty a Dustin Heard si odpykávali tresty od 12 do 15 let.

Reklama

Doporučované