Hlavní obsah
Online

Mayová se sešla s Trumpem. Jednali o brexitu, Huawei a obchodních dohodách

Foto: ČTK

Záběr z tiskové konference Mayové a Trumpa.

Reklama

aktualizováno •

Americký prezident Donald Trump v pondělí přiletěl do Londýna, kde má na programu třídenní státní návštěvu Británie, válečné vzpomínkové slavnosti na obou stranách Lamanšského průlivu a první prezidentskou návštěvu Irska. Celkem čtyřdenní cestu v pondělí zahájil v Londýně královskou uvítací ceremonií, následně jednal s premiérkou Theresou Mayovou. Hlavními diskutovanými tématy byl brexit, vzájemné obchodní dohody, postoj k využívání techniky od čínské společnosti Huawei či ochrana klimatu.

Článek

V britské metropoli očekávají amerického hosta okázalé protokolární akce i velké veřejné protesty, které doprovázely také jeho minulou návštěvu loni v létě.

Pondělní program, jehož součástí bylo položení věnců ke hrobu neznámého vojína ve Westminsterském opatství a čaj s princem Charlesem, zakončil slavnostní státní banket v Buckinghamském paláci.

Hlavním bodem úterního programu bylo setkání s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Diskutovali o brexitu, vzájemné obchodní dohodě, postoji k využívání techniky od čínské společnosti Huawei či ochraně klimatu.

Trump se s Mayovou shodli na potřebě zvýšit výdaje na obranu zemí. Po brexitu se podle Mayové ekonomické vztahy mezi státy „rozšíří a prohloubí“. Podle Trumpa představuje aktuální vztah mezi Velkou Británií a Spojenými státy “nejlepší alianci, jako kdy svět poznal”. Státníci ale zároveň uznali, že jejich názory se na některá témata mohou lišit.

  • Trump po předchozí kritice chválil Mayovou za jednání o brexitu

    Americký prezident Donald Trump změnil názor oproti dřívější kritice na adresu britské premiérky Theresy Mayové, když na společné tiskové konferenci vyzdvihl její práci kolem britského odchodu z Evropské unie. Mayová podle něj dovedla záležitost do „velmi dobrého bodu“ a dohoda je nyní na dosah. K začínajícímu boji o pozici příštího lídra vládních konzervativců řekl, že dobrými kandidáty jsou ministr zahraničí Jeremy Hunt a jeho předchůdce Boris Johnson.

    Před odletem do Londýna Trump v rozhovoru s britskými novináři kritizoval tamní vládu za to, že při vyjednávání „umožnila EU držet všechny karty“. Při loňské návštěvě Británie zase uvedl, že Mayová ignorovala jeho rady. Premiérka následně prozradila, že jí Trump radil Unii žalovat.

    I na tento bod při jejich úterní společné tiskové konferenci přišla řeč, Trump ovšem tentokrát Mayovou chválil a řekl, že je „asi lepším vyjednavačem, než jsem já“. „Myslím, že premiérka to dostala do velmi dobrého bodu, kde se něco stane v blízké budoucnosti,” citovala prezidenta televize Sky News. Trump zároveň naznačil, že zbylé země Unie budou nyní nuceny požadavkům Británie ustoupit.

  • Žádné velké protesty jsem neviděl, jde o fake news, tvrdí Trump

    Návštěvu americké hlavy státu v Londýně provázely rozsáhlé protesty, které probíhají především na Trafalgarském náměstí. Trump ale uvedl, že jde pouze o „velmi malé množství lidí“, a tudíž se jedná o „fake news“.

  • Státníci ve středu společně navštíví ceremoniál v Portsmouthu

    Podle informací Bílého domu se Trump s Mayovou ve středu zúčastní slavnostního ceremoniálu v britském Portsmouthu, kde uctí jeden a půl milionu amerických vojáků, kteří za druhé světové války sloužili ve Velké Británii.

  • Shoda ohledně výdajů na obranu, rozpor v otázkách klimatických změn a Íránu

    Trump se s Mayovou shodl na potřebě zvýšit výdaje na obranu zemí, a to především u členských států NATO. Podle Trumpa je Velká Británie „klíčovým partnerem“ Severoatlantické aliance.

    Mayová připustila, že se s Trumpem neshodli na některých tématech, jako jsou klimatické změny a Írán. Šéfka britské vlády zdůraznila, že Londýn stále podporuje mezinárodní dohodu o íránském jaderném programu, od níž USA loni odstoupily. Podobně Británie podle Mayové podporuje pařížskou klimatickou dohodu, kterou Trump odmítá.

    Foto: Twitter/USAmbUK, Seznam Zprávy

    Americký prezident a britská premiérka na společné tiskové konferenci.

  • Reuters: Za Trumpem přijel do rezidence lídr Strany pro brexit Nigel Farage

    Britský zastánce odchodu země z EU a lídr Strany pro brexit (Brexit Party) Nigel Farage přijel do rezidence Winfield House v londýnském Regent's Parku, kde sídlí americká ambasáda a kde Donald Trump přebývá v průběhu své návštěvy.

    Farage v místě zahlédli i novináři stanice CNN.

    O setkání Trumpa s Faragem se v minulých dnech spekulovalo. Americký prezident minulý týden uvedl, že se s lídrem Brexit Party, kterého nazval „dobrým člověkem“, možná sejde.

  • „K brexitu by mělo dojít a dojde,” uvedl Trump. Mayová chce dohodu

    „Věřím, že premiérka dovedla zemi do situace, v níž k něčemu dojde v ne tak vzdálené budoucnosti,” odpověděl Donald Trump na otázku, zda by Británie měla opustit EU i bez dohody. K brexitu by podle něj mělo dojít a i dojde.

    Pro Mayovou je důležité opustit Evropskou unii s dohodou. Poté, co země vystoupí z EU, bude Británie schopna pracovat na dohodě o volném obchodu a na širších ekonomických partnerských vztazích, uvedla na konferenci.

  • USA podle Trumpa na Británii kvůli možné spolupráci s firmou Huawei sankce neuvalí

    Trump na konferenci s britskou ministerskou předsedkyní mluvil rovněž o čínské telekomunikační firmě Huawei, kterou americké zpravodajské služby podezírají z napojení na čínskou špionáž, což Huawei odmítá. Na otázku, zda by Washington v případě, že Londýn umožní Huawei účast na budování sítí 5G, přerušil sdílení zpravodajských informací s Británií, ale prezident přímo neodpověděl. Dodal nicméně, že „žádné omezování“ v budoucnu nevidí. „Ohledně Huawei a všeho dalšího se zcela jistě dohodneme,“ řekla hlava USA.

  • Trump: Spojené státy jsou připraveny dojednat po brexitu fenomenální obchodní dohodu s Británií

    Donald Trump na tiskové konferenci uvedl, že USA uzavřou s Británií „fenomenální obchodní dohodu” poté, co země opustí Evropskou unii. V dohodě vidí americký prezident „obrovský potenciál”.

  • Mayová a Trump zdůraznili důležitost vzájemných vztahů

    Theresa Mayová na počátku konference poděkovala Trumpovi za americkou pomoc při vyhoštění ruských agentů po útoku na Skripala. Uvedla, že Velká Británie a Spojené státy vždy stály při sobě a jednaly společně, zároveň ale uznala, že se její a Trumpovy názory občas různí.

    Mayová též zdůraznila, že by země měly o vzájemný vztah pečovat, dále ho rozvíjet a být na něj hrdí.

    Donald Trump nejprve poděkoval Mayové za „skvělou pondělní večeři” a premiérku popsal jako „fantastickou osobu”, která je „velmi, velmi výjimečná”. Británii je podle svých slov vděčný za pomoc při porážce Islámského státu v Sýrii a Iráku. Trump zároveň uvedl, že Velká Británie je v NATO klíčovým partnerem a že se s Mayovou shodli na potřebě zvýšit výdaje na obranu. Vztah mezi Velkou Británií a Spojenými státy představuje podle amerického prezidenta „nejlepší alianci, jakou kdy svět poznal”.

  • Začala tisková konference Mayové a Trumpa

    Americký prezident Donald Trump a britská premiérka Theresa Mayová právě po jednání vystupují na tiskové konferenci. Jejich diskuze se týkala například obchodních dohod a vztahů mezi zeměmi, brexitu, rizik spojených s využíváním služeb čínské společnosti Huawei či ochrany klimatu.

  • Jeremy Corbyn vybídl Trumpa, aby se k migrantům choval jako k rovnocenným lidským bytostem

    Na demonstraci proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi vystoupil i lídr britských labouristů Jeremy Corbyn. Uvedl, že je hrdý, že Londýn má muslimského starostu a že tak mohou bojovat proti islamofobii, antisemitismu a dalším formám rasismu. Podle jeho slov ho mrzí, že musel být ze strany Trumpa takto napaden.

    Corbyn se zároveň negativně vyjádřil o Trumpově zacházení s migranty a uprchlíky a vzkázal mu: „Zacházejte s nimi jako s rovnocennými lidskými bytostmi této planety – které si zaslouží podporu, sympatie a pochopení.”

    Foto: Wikimedia.org/Chatham House, London

    Jeremy Corbyn.

  • Slovní přestřelka mezi Donaldem Trumpem a londýnským starostou Sadiqem Khanem

    Londýnský starosta Sadiq Khan ve svém sloupku pro časopis The Observer uvedl, že „není britské položit červený koberec” pro Trumpa, jelikož jeho chování „jde proti ideálům, na jejichž základech Spojené státy staví – rovnost, volnost a náboženská svoboda”. Trump mu na to po cestě do Velké Británie odpověděl na Twitteru, že jako starosta Londýna provádí špatnou práci, a nazval ho „chladným ztroskotancem”. Na to Khan podle CNN reagoval slovy, že se ho to „ani přinejmenším nedotklo” a Trumpovo chování označil za dětinské.

  • Boris Johnson se s Donaldem Trumpem v úterý nesejde

    Bývalý britský ministr zahraničí Boris Johnson se dnes s americkým prezidentem Trumpem nesetká. Informaci přinesla britská média. Johnson podle několika zdrojů s Trumpem zhruba 20 minut vedl „přátelský a produktivní“ telefonický rozhovor, ale osobní setkání kvůli momentální vytíženosti odmítl. Johnson je jedním z hlavních kandidátů na křeslo britského premiéra.

  • Londýnský starosta nesouhlasí s návštěvou amerického prezidenta

    Londýnský starosta Sadiq Khan pro britskou televizi BBC řekl, že je sice důležité mít s USA dobré obchodní vztahy, nicméně s návštěvou Donalda Trumpa nesouhlasí. Podle Khana se Trump chová jako „jedenáctiletý“. Khan tak reagoval na twitterovou přestřelku mezi ním a americkým prezidentem, která státní návštěvě předcházela. Khan dále kritizoval Trumpa za to, že odstoupil od Pařížské klimatické dohody, a jeho zpátečnickou politiku v oblasti práv homosexuálů a reprodukčních práv žen. „Bojím se, že krajní pravice po celém světě vnímá Trumpa jako svůj vzor,“ řekl Khan.

  • Protest na Trafalgarském náměstí v obrazech

    „Nenávist není můj šálek čaje“, „tohle je jediný Donald (kačer Donald), kterého respektuji“. Tato hesla a řadu dalších prezentují na transparentech demonstrující na Trafalgarském náměstí v Londýně.

  • Trump nastínil možnost obchodní spolupráce po odchodu Velké Británie z EU

    Podle Donalda Trumpa čeká Spojené státy a Velkou Británii uzavření „velmi důležité“ obchodní dohody. Má k ní dojít po tom, co Británie opustí Evropskou unii. Americký prezident to řekl na pracovní snídani s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Uvedl, že je to něco, co „chtějí naši i vaši lidé“. Mayová souhlasila a dodala, že v budoucnu se může spolupráce obou zemí dále rozvíjet.

  • Na Trafalgarském náměstí začíná protest proti Trumpovi

    Na londýnském Trafalgarském náměstí začíná protest proti Donaldu Trumpovi. Jeho součástí je nejen obří balon, který Trumpa zobrazuje jako oranžové vzteklé mimino, ale i další rekvizity demonstrujících. Například toaletní papír s portrétem amerického prezidenta nebo obří robot, který vypadá jako Trump sedící na toaletě a říká: „Vy jste fake news. Já jsem vyrovnaný génius.“

Reklama

Hlavní zprávy