Hlavní obsah

Trump věděl o spolupráci svých lidí s Rusy, tvrdí jeho bývalý právník Cohen

S Rusy se sešel mimo jiné Trumpův syn.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Cohen o tom chce svědčit před zvláštní vyšetřovací komisí. Pokud se toto tvrzení potvrdí, znamenalo by to, že Trump o spolupráci s Rusy, jíž mnohokrát popřel, neříkal pravdu.

Článek

Podle Trumpova bývalého právníka Michaela Cohena prezident Spojených států, tou dobou však ještě kandidát, věděl dopředu o schůzce činovníků své kampaně s Rusy. Ke schůzce, na které byl přítomný také Trumpův syn Donald jr. nebo šéf volební kampaně Paul Manafort, mělo dojít v newyorské budově Trump Tower v červnu 2016. Informovala o tom americká stanice CNN.

Rusové měli Trumpovým lidem nabídnout kompromitující materiály na Hillary Clintonovou, demokratickou soupeřku Trumpa v prezidentských volbách téhož roku. Cohen podle CNN nedisponuje důkazy nebo nahrávkami z této schůzky, je však ochotný o ní vypovídat před zvláštní vyšetřovací komisí, vedenou bývalým šéfem FBI Robertem Muellerem, která se zabývá ruským vměšováním do americké politiky.

Pokud by Cohenovo tvrzení bylo skutečně pravdivé, odporovalo by dosavadním tvrzením Trumpovy administrativy. Ta od chvíle, co informace o schůzce vypluly na povrch, tvrdí, že Trump o schůzce nevěděl. Padlo by také tvrzení, že Trump v průběhu kampaně nespolupracoval s Rusy, což prezident zdůraznil po nedávném summitu se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Trumpův bývalý advokát Cohen před nedávnem CNN také poskytl nahrávku, na níž s Trumpem domlouvá způsobem, jak kompenzovat modelku časopisu Playboy za mlčení o aféře s Donaldem Trumpem. Její pravost potvrdil také Trumpův současný advokát a bývalý starosta města New York Rudy Giuliani.

Podle zdrojů CNN chce Cohen svým svědectvím pro zvláštní vyšetřovací komisi zlepšit svou pozici při vyšetřováních vedených proti jemu samotnému. Cohen čelí vyšetřování newyorské federální prokuratury za bankovní podvody a porušování pravidel financování volební kampaně.

Trumpův advokát Giuliani nicméně Cohenova tvrzení odmítá a ostře odsuzuje. Podle něj si Michael Cohen patologicky vymýšlí a postrádá jakoukoliv kredibilitu.

Reklama

Doporučované