Hlavní obsah

Trumpův plán na zablokování programu, který má chránit děti ilegálních přistěhovalců, zablokoval už druhý americký soud

Soud zastavil zrušení programu DACA.Video: Johana Trešlová, AP

 

Reklama

Již druhý americký soud zastavil Trumpovu snahu o zrušení programu DACA, který má chránit před deportací mladé imigranty, již přišli do USA s rodiči nelegálně. Podle Trumpovy administrativy je program nezákonný, protože předchozí americký prezident Barack Obama při jeho schvalování obešel Kongres.

Článek

Soud v New Yorku zablokoval Trumpův plán na zrušení vládního programu DACA, který v současné době chrání před vyhoštěním až 800 000 tisíc mladých imigrantů. Těm jsou díky němu poskytována víza, ačkoliv do země přišli jako děti nelegálně. Po rozhodnutí soudu v San Franciscu se tak jedná již o druhý takový zákaz Trumpově administrativě.

Ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že je celý program nezákonný, protože ho předešlý prezident Barack Obama schválil prezidentským výnosem, čímž obešel rozhodnutí Kongresu. Donald Trump chce dekret zrušit a zároveň schválit novou imigrační legislativu.

Na soudy se již kvůli Trumpovu rozhodnutí obrátilo mnoho jednotlivců, organizací i několik amerických států. Ministerstvo spravedlnosti se proti prvnímu rozhodnutí soudu, kterým bylo zrušení programu zablokováno, odvolalo k nejvyššímu soudu. Ten se má odvoláním zabývat již tento pátek.

Reklama

Související témata:

Doporučované