Hlavní obsah

Trumpův plán omezit právo na azyl ztroskotal

Záběry z americko-mexických hranic. Migranti z karavany nelegálně přelézají zeď a riskují zatčení i život.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Nejvyšší soud Spojených států dnes odmítl povolit administrativě prezidenta Donalda Trumpa zavést nová pravidla, podle nichž by nemohli získat azyl migranti, kteří do USA vstoupí nelegálně z Mexika.

Článek

Klíčová součást Trumpovy politiky zaměřené na přitvrzení podmínek, za kterých přistěhovalci přicházejí do USA a pobývají tam, utrpěla porážku.

Soudci Nejvyššího soudu USA hlasovali v pátek v poměru pět ku čtyřem pro zamítnutí žádosti Trumpovy administrativy. Ta chtěla zvrátit listopadový verdikt kalifornského federálního soudce, jímž dočasně zablokoval příslušné prezidentovo nařízení, na jehož základě by nemohli získat azyl lidé, kteří z Mexika nepřišli přes oficiální hraniční přechody.

Na stranu čtyř liberálních soudců se podle Reuters při odmítnutí žádosti administrativy přidal i konzervativní šéf devítičlenného Nejvyššího soudu USA John Roberts. Další konzervativní soudci, včetně nováčka Bretta Kavanaugha, se postavili na stranu vlády.

Trump chtěl opatření prosadit v reakci na takzvané karavany migrantů, které se vydaly do USA ze zemí Střední Ameriky.

Připomeňte si reportáž: Americké úřady dál odebírají děti migrantů. I přes zákaz jich od rodičů oddělily 81.Video: Marek Martinovský, AP

Mexické úřady z kraje prosince uvedly, že do pohraničního města Tijuana v uplynulých týdnech přišly tisíce migrantů. Ti ze zemí Střední Ameriky v karavaně putovali přes celé Mexiko k hranici USA, kde v provizorních podmínkách čekají na azyl.

Do Spojených států migranti ze Střední Ameriky míří za lepším životem a pracovními příležitostmi. Proto některým stojí za to riskovat i zatčení za nepovolené překročení hranic, jak se můžete přesvědčit v úvodním videu.

Jiní takové chování naopak odsuzují. „Ne. Opravdu s tím nesouhlasím, protože by to ohrozilo můj život. Ve skutečnosti riskují svůj život,” řekl pro agenturu AP migrant z Hondurasu Juan Medrano.

Reklama

Související témata:

Doporučované