Hlavní obsah

U zámku ve Slatiňanech se dokončuje obnova dětského hospodářství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V zámeckém parku ve Slatiňanech na Chrudimsku se dokončuje obnova roubených budov takzvaného dětského hospodářství. Sloužilo ke vzdělávání a hrám malých šlechticů.

Článek

Dendrochronologický průzkum zjistil, že domky jsou o 30 let starší, než se dosud myslelo, řekl ČTK kastelán Jaroslav Bušta.

„Domnívali jsme se, že je vybudoval na konci 19. století pro své děti kníže František Josef, ale průzkum odhalil, že se stromy na stavbu domků kácely v letech 1859 až 1860, takže o generaci dříve,“ uvedl Bušta. Odpovídalo by to době, kdy vyrůstaly děti knížete Vincence Karla z Auerspergu.

V dětském hospodářství měly šlechtické děti poznat hodnotu práce a peněz. Bylo jakousi zmenšeninou venkovského statku, děti se tam staraly o zvířata i záhony, ale také si mohly hrát.

Soubor domků nebyl veřejnosti v minulosti přístupný, sloužil jako základna pro junáky. Skládá se z hlavní obytné budovy, dvou chlévů se seníkem a holubníkem a stodoly, patří k němu i voliéra, kašna a malý kuželník. Z původních objektů bylo zachováno asi 80 procent prvků, vyměnit bylo nutné některé shnilé trámy, střechy nebo kování.

Obnova dětského hospodářství je součástí celkové úpravy zámku a zámeckého parku ve Slatiňanech. Začala před třemi lety, bude stát kolem 120 milionů korun a Národní památkový ústav na ni získal evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Návštěvníkům by se měl zámek otevřít počátkem června.

Zámek Slatiňany u Chrudimi byl postaven na místě gotické tvrze ze 14. století a v několika staletích prošel rukama tří desítek majitelů. Až poslední z nich, knížecí rodina Auerspergů, zámku vtiskla jeho současnou podobu. Rodinné sídlo s nejmodernějším technickým vybavením včetně kuchyně, ústředního topení a výtahu na jídlo užívali majitelé do roku 1945, kdy byl zámek zestátněn na základě Benešových dekretů. Po válce byla jeho budova využita jako hippologické muzeum věnované koním. Od roku 2011, kdy vznikla nová prohlídková trasa, je prezentován také jako aristokratické sídlo.

Reklama

Doporučované