Hlavní obsah

Ukončili jsme činnost, říká jednatel kryptosměnárny, po které jdou USA

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Na této adrese v ulici Skořepka firma Suex OTC sídlí.

Reklama

Akciový analytik Tibor Bokor, který je jednatelem ruské kryptoburzy Suex OTC se sídlem v České republice, tvrdí, že firma už utlumila provoz.

Článek

Ruská směnárna Suex OTC registrovaná na Starém Městě v Praze 1, která má pobočky v Rusku, podle jednatele společnosti Tibora Bokora už utlumila svoji činnost.

Podle analýzy amerického ministerstva se kryptoburza neobvyklou měrou angažuje v kyberkriminalitě a vědomě prý profituje z ransomware, tedy vyděračského softwaru. A před několika dny uvalilo na firmu sankce.

„Podle mých informací už směnárna není činná. Činnost byla ukončena už před nějakou dobou. Projekt nebyl úspěšný. Moje informace ale nemusí být úplné,“ řekl pro SZ Byznys jednatel kryptoburzy Tibor Bokor.

Bokor navíc tvrdí, že už není jednatelem firmy. „Už nejsem jednatelem. Rezignoval jsem v lednu 2021. A sjednávám nápravu se svým právníkem, aby se to zapsalo do Sbírky listin Obchodního rejstříku,“ tvrdí akciový analytik, který v minulosti pracoval v tuzemské makléřské firmě Wood & Company a následně v zahraničí včetně Ruska.

Ransomware

  • Tato hackerská technika omezuje uživatelům přístup k jejich počítačovému systému nebo souborům. Jde o sofistikovaný program vytvořený podvodníky s dobrými znalostmi počítačového programování.
  • Počítač se může „nakazit“ po spuštění zavirované přílohy e-mailu, prostřednictvím webového prohlížeče nebo náhodnou návštěvou webu, který je tímto typem malwaru infikován. Může se také šířit přes počítačovou síť.
  • Za obnovení přístupu požaduje program zaplacení výkupného.

Právě během své práce v Rusku se k projektu dostal. Byl zaměstnán jako akciový analytik společnosti Renessaince Capital, což je investiční banka zaměřená na rozvíjející se a hraniční trhy, která byla založena v roce 1995 v Rusku.

Podle amerických úřadů se kryptoburza se sídlem v Praze podílela na ilegální činnosti. „Burzy, jako je Suex, hrají zásadní roli při výběru zisků z ransomwaru,“ uvedl náměstek ministryně financí Wally Adeyemo. „Naše opatření je předzvěstí našeho záměru odhalit a rozložit nelegální infrastrukturu za těmito útoky,“ dodal.

„Suex patří mezi nejaktivnější z malé skupiny kryptoburz, které zajišťují velkou část praní špinavých peněz pro kyberzločince,“ napsala na blogu firma Chainalysis, která se zabývá forenzní analýzou blockchainu. Ve spolupráci s orgány činnými v trestním řízení sleduje nezákonné transakce kryptoměn.

„Od svého otevření v roce 2018 převedla společnost Suex kryptoměny v hodnotě stovek milionů dolarů, většinou v bitcoinu, ethereu a tetheru, z nichž většina pochází z nelegálních a vysoce rizikových zdrojů. Jen v bitcoinech na adresy společnosti Suex (hostované na velkých kryptoburzách) přišlo přes 160 milionů dolarů od rozesílatelů ransomwaru, on-line podvodníků a provozovatelů darknetového trhu. Odstavení těchto burz by znamenalo významnou ránu pro mnohé z největších aktérů kybernetických hrozeb, kteří jsou dnes aktivní,“ píše dále Chainalysis.

Tuto částku však Bokor popírá. „Objem zobchodovaných kryptoměn nebyl ani v milionech dolarů. Bylo to ještě méně,“ dodal. Podle Bokora, který dnes pracuje i pro BHM Group miliardáře Tomáše Krska, je vzhledem k utlumené činnosti kryptoburzy možné, že americké úřady zareagovaly opožděně. Webové stránky burzy Suex OTC však stále fungují bez viditelných potíží.

Jak fungují americké sankce?

  • Ministerstvo financí uvalilo na kryptoburzu Suex sankce tím, že ji zařadilo na Seznam vybraných státních příslušníků a organizaci (SDN). Jde o nástroj, kterým USA finančně postihují firmy, organizace a individua, u kterých je důvodné podezření, že se podílejí na ohrožení národní bezpečnosti. Kdokoli, kdo je uvedený na seznamu, se ocitá v ekonomické izolaci. Nemůže obchodovat s americkými firmami, které by takovým obchodem porušily zákon.
  • Na seznamu SDN jsou desítky tisíc firem a individuí, velká část z nich z Ruska (643) a z Číny (321). Z Česka je na seznamu šest firem, nejznámější z nich je Škoda JS, která se zabývá jaderným strojírenstvím a na seznamu SDN se ocitla v souvislosti se svým „konečným vlastníkem“, ruským energetickým gigantem Gazprom.
  • Kromě firmy SUEX je nyní na seznamu i několik klíčových adres digitálních peněženek pro bitcoin, ethereum a stablecoin USDT. Není jasné, jakým konkrétním způsobem bude tato část vymáhána, tedy do jaké hloubky budou transakce z těchto adres studovány.

Reklama

Související témata:
SUEX OTC

Doporučované