Hlavní obsah

Ukradl plně vyzbrojený tank. A pak spáchal sebevraždu

Záhady Josefa Klímy: Ukradený tank, zběsilá jízda a sebevražda. Za kulisy příběhu z osmdesátých let.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nevysvětlitelná tragédie se odehrála v říjnu 1983 u rakovnické tankové jednotky. Jeden z vojáků ukradl jen pár týdnů před odchodem do civilu plně vyzbrojený hotovostní tank T54 a odjel s ním na „výlet“ do okolí. Víc než dvě hodiny se po Rakovnicku projížděl obrněný stroj, který nikdo nedokázal zastavit a zastavil se jen shodou šťastných okolností.

Článek

Ono nedělní odpoledne opustili dva vojáci jednotku se zfalšovanými podpisy ve vycházkových knihách a vyrazili na pivo. Kolem osmé večer se vojín Meduna rozhodl vrátit k jednotce, protože měl mít od osmi službu. Když přicházeli ke kasárnám, oznámil svému kamarádovi, že se projede a odběhl k zaparkované technice.

Přiběhl k tanku, který měl přidělený jako řidič, nastartoval a odjel, aniž mu v tom někdo zabránil. Nedaleko kasáren se střetl s protijedoucím autem. Přes osobní auto přejel. Jeho řidička utrpěla těžká zranění.

Při zběsilé jízdě projel ještě několik vesnic, přejel přes hlavní tah z Prahy na Karlovy Vary a dojel do vesnice Veclov. Tam si patrně uvědomil možné důsledky svého činu, tank nasměroval do pole, nastavil redukovanou rychlost, vyskočil z jedoucího stroje a spáchal sebevraždu tím, že si lehl pod pás.

Neřízený stroj přejel znovu karlovarskou silnici, dojel do Kněževsi a jen šťastnou shodou okolností se zastavil na začátku zástavby. Co tank zastavilo a zachránilo Kněževes před značnými škodami? A jaká mohla být motivace vojína? Podrobnosti v úvodní reportáži.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Záhady Josefa Klímy (celý pořad): Poválečný zločin, který se málem podařilo ututlat. Krádež tanku a následná sebevražda. Glosa rapera Lipa a Báry Nesvadbové.Video: Josef Klíma, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované