Hlavní obsah

Ukrajinský exprezident Porošenko přišel o obrazy. Zabavila mu je policie

Foto: Profimedia.cz

Policejní zásah v kyjevském Muzeu Ivana Hončara.

Reklama

Bývalý ukrajinský prezident přezdívaný „čokoládový král“ nyní vede jednu z opozičních parlamentních stran. V zemi se cítí diskriminován, protože ho po skončení mandátu hlavy státu začala policie vyšetřovat hned v několika kauzách.

Článek

Ukrajinští vyšetřovatelé v jednom z kyjevských muzeí zabavili z rozhodnutí soudu soukromou sbírku obrazů patřící bývalému prezidentovi Petro Porošenkovi. Oznámila to agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na pracovníky muzea. O čtvrtečním zabavení obrazů informoval podle agentury také Porošenkův advokát, který tento krok označil za nezákonný.

Někdejší „čokoládový král“ Porošenko stál v čele země v letech 2014 až 2019. Nyní vede jednu z opozičních stran v ukrajinském parlamentu, ve kterém mají většinu stoupenci jeho nástupce Volodymyra Zelenského. Porošenko se cítí být politicky pronásledován, neboť se hned po odchodu z nejvyšší funkce stal objektem několika vyšetřování. Exprezident dosud nebyl z ničeho obviněn.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko.

„Jeden z vyšetřovatelů předložil své doklady řediteli muzea a předložil rozhodnutí soudu o zabavení majetku, zejména soukromé sbírky obrazů Porošenkovy rodiny,“ uvedlo muzeum. Ředitel prý musel vlastní rukou sepsat, že si je vědom trestní odpovědnosti za nezákonné nakládání se sbírkou, ale vyšetřovatel odmítl upřesnit, co tím míní. Všechny otázky má podle něj muzeum poslat písemně úřadu pro vyšetřování a odpovědi se dočká „v rozumné lhůtě“.

Porošenko podle listu Ukrajinska pravda poslal obrazy do muzea, když se dozvěděl, že si jej vyšetřovatelé na dnešek předvolali k výslechu, aby jako svědek vypovídal o nezákonné přepravě uměleckých děl přes hranice. K výslechu se Porošenko podle advokátů nedostaví, protože předvolání nebylo učiněno v souladu se zákonem.

Reklama

Doporučované