Hlavní obsah

Ústav, kde zachránili ruku tenistky Kvitové, stále čeká na dotaci. Prý bude na podzim, slibuje ministerstvo

Foto: Seznam Zprávy

Ústav chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou patří mezi přední nemocnice v zemi.

Reklama

Dotaci pro nemocnici letos v březnu zrušil ministr Adam Vojtěch, ale pak obrátil. První část peněz by špičkový ústav mohl začít čerpat od letošního podzimu.

Článek

Ústav chirurgie ruky ve Vysoké nad Jizerou stále čeká na šedesátimilionovou dotaci, o kterou usiluje už několik let a kterou mu přislíbilo ministerstvo zdravotnictví.

Mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová sdělila, že část dotace by mohlo špičkové chirurgické pracoviště začít čerpat od podzimu. Částka by měla sloužit k rekonstrukci zastaralých prostor a rozšíření areálu.

„Na financování investiční akce Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie Vysoké nad Jizerou je pro rok 2018 vyčleněno 35 milionů korun,“ uvedla Štěpanyová.

Zbývajících 25 milionů bude podle ní zařazeno do návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Video: Nemocnici, kde operovali ruku Petry Kvitové, navštívil reportér Seznamu Jaroslav Gavenda

Rozhovor s primářkou ve Vysokém. Video: Jaroslav Gavenda

Zřizovatelem nemocnice ve Vysokém je město a mluvčí ministerstva uvedla, že její úřad je aktuálně v kontaktu se starostkou města Vysoké nad Jizerou Lucií Strnádkovou.

„Říkali mi jen, že to předali na ministerstvo financí a odtamtud by se to mělo vrátit schválené. To je vše, co k tomu mohu říci,“ uvedla starostka.

Slíbenou dotaci dříve zastavil ministr Vojtěch

Ústav, kde mimo jiné předloni operovali i pořezané prsty tenistky Petry Kvitové, přestává kapacitně stačit. Peníze na projekt za 83 milionů korun už měl sice ústav slíbené, dotační program ale na poslední chvíli zrušil ministr za hnutí ANO Adam Vojtěch. Viděl za ním politický zájem.

Po návštěvě areálu ale Vojtěch náhle otočil a peníze ústavu přiklepl zpět.

„Nebylo to nic proti nemocnici ve Vysokém, ale týkalo se to procesu na ministerstvu zdravotnictví. Prohlédl jsem si tady dnes jejich prezentaci a dohodli jsme se, že dotační titul znovu vypíšeme, měl by mít jasnější pravidla,“ zdůvodnil v březnu tohoto roku.

Ústav ročně navštíví 24 tisíc pacientů

Projekt počítá s výstavbou nového pavilonu E se 14 dvoulůžkovými pokoji, modernizaci by měl prodělat i lůžkový pavilon B, ale také například kuchyně. Nemocnice chce také vybudovat nový malý sál pro zvýšení počtu výkonů.

„Předpokládáme, že ústav bude moci čerpat dotaci od podzimu tohoto roku. K čerpání dotace dochází následně na základě proplacených faktur a podobně, nejedná se o jednorázové převedení finančních prostředků,“ dodala mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Nemocnice ve Vysokém je specializovaným pracovištěm, kde už více než 40 let tvoří většinu nemocných pacienti s poraněnou nebo jinak poškozenou rukou. Její lékaři se zaměřují nejen na poranění, ale i na léčbu degenerativních a vrozených vad. Poptávka po službách ústavu se za posledních deset let zvýšila o třetinu. Velkou část operací představuje ošetření dětí. Ročně je ve Vysokém hospitalizováno skoro 4 tisíce pacientů, ambulantně ošetřeno je dalších 24 tisíc nemocných.

Reklama

Doporučované