Hlavní obsah

V centru Prahy se rozdávaly rovnou dvě rybí polévky. Sociální pracovníci vyrazili obdarovat lidi v nouzi

I letos se na Staroměstském náměstí rozlévala rybí polévka lidem bez domova.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Zatímco na pražském Staroměstském náměstí se naběračky chopila primátorka Adriana Krnáčová, o pár ulic dále, v dolní části Václavského náměstí, ji doplnil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. A do ulic vyšli i terénní pracovníci, aby nasytili hladové.

Článek

Na originální rybí polévku, korunovanou kapkou koňaku a karamelu, vsadila pražská primátorka Adriana Krnáčová. V jedenáct hodin ji začala rozlévat společně s kuchaři na Staroměstském náměstí. Dva tisíce porcí uvařili převážně pro lidi bez domova, ochutnat ale mohl kterýkoliv kolemjdoucí. „Ve srovnání s loňským rokem je tu strašně moc Čechů, a to mě těší,” řekla Seznamu přímo při rozlévání polévky primátorka Prahy Adriana Krnáčová.

Nedaleko Můstku, v dolní částí Václavského náměstí, Krnáčovou doplnil s další tisícovkou porcí polévky starosta městské části Praha 1 Oldřich Lomecký se svým týmem. Lidé během Štědrého dne v centru hlavního města tak mohli porovnat dvě verze tradičního vánočního pokrmu.

Jak na polévku z koňaku?

Kromě tří litrů koňaku a ryb se polévka na Staroměstském náměstí vařila podle receptu ze 100 kilogramů kořenové zeleniny, 70 kilogramů hladké mouky, 50 kilogramů másla, 45 litrů smetany a 30 kilogramů cibule.

Vaří se i jinde...

Pražské Centrum sociálních služeb připravilo pro lidi bez domova štědrovečerní večeři v azylovém domě u metra Rajská zahrada. Kromě kapra se salátem se příchozí mohou těšit i na štrúdl.

Na lodi Hermes, která slouží u břehu Vltavy jako noclehárna, je připravená vánočka a čaj. I terénní pracovníci Centra sociálních služeb vyrazili už dopoledne rozdávat instantní polévky, konzervy, čaj a kávu lidem v nouzi.

Na náměstí Jiřího z Poděbrad, ve Vrchlického sadech a na Strossmayerově náměstí vzniknou na první svátek vánoční sběrná místa, kam lidé mohou nosit jídlo a pomoci tak lidem bez domova.

Praha letos schválila novou koncepci bezdomovectví. „Schválili jsme zvýšení mezd lidem, kteří se o lidi bez domova starají, protože ve srovnání s jinými příspěvkovými organizacemi jsou tyto strašně nízké,” dodala Krnáčová.

Reklama

Související témata:
Rybí polévka

Doporučované