Hlavní obsah

Data: Nemocnice se dále zaplňují, kapacita je blízko kritické hranice

Foto: Seznam Zprávy

Interaktivní mapa níže v článku.

Reklama

V rámci celé České republiky se kapacita ARO a JIP od pondělí snížila o další téměř dvě procenta a nyní je volných 15,1 procenta lůžek. Podle ministerstva zdravotnictví je klíčovou hranicí deset procent.

Článek

Zahájení převozu pacientů do zahraničí a pomoc s jejich hospitalizací budou aktivovány tehdy, až se bude zbytková kapacita lůžek v celé zemi blížit k deseti procentům, řekl na dnešní tiskové konferenci resortu náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý.

Kdy by tato situace mohla nastat, nedokáže ministerstvo odhadnout. „Zatím byly všechny požadavky ze všech krajů z hlediska umístění pacientů na adekvátní lůžko naplněny,“ uvedl Černý.

Momentálně je kapacita pod deseti procenty v Karlovarském kraji. Volných lůžek ARO a JIP se zde nachází necelých devět procent, což od pondělí představuje mírný nárůst o jedno uvolněné lůžko pro pacienty s necovidovým onemocněním.

Také Praha disponuje menší než desetiprocentní kapacitou. V hlavním městě je volných lůžek ARO a JIP 5,72 procenta z necelé tisícovky celkové kapacity. Ukazují to data Ústavu zdravotnických informací a statistiky, zpřístupněná serverem Hlídač státu.

Aktuální počet hospitalizovaných osob s nemocí covid-19 je podle dat ministerstva zdravotnictví 6 171, z toho 1 196 se nachází v těžkém stavu.

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) ovšem v lednu upozornila, že ze statistik se každý nakažený s covidem-19 vyřadí po 20 dnech. Tedy v grafu výše přestane být veden i přesto, že někteří lidé v nemocnicích dál zůstávají, protože jejich zdravotní stav je špatný i poté, co měli negativní test na covid-19. Pecková jejich počet odhadla na 30 až 40 procent hospitalizovaných.

Reklama

Doporučované