Hlavní obsah

V Praze kvůli šíření covidu zavřou velkou školu, 44 žáků je nakažených

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Hygienici kvůli koronaviru od středy nejméně na deset dní uzavřou Základní školu Chmelnice v Praze 3.

Článek

Dnes to oznámil její ředitel Václav Havelka. Podle něj se u 44 žáků potvrdila nákaza covidem-19 a třetina žáků školy je v karanténě. Nemocných nebo v karanténě je také 13 pedagogů. Škola, která má podle výroční zprávy kapacitu pro 700 žáků, proto přejde na výuku na dálku.

„Jakkoli jsme se snažili udržet školu v chodu, šíření viru bylo silnější. Do karantény padaly v úterý ráno další třídy, každou hodinou přibývají žáci PCR pozitivní a k tomu odpadají další pedagogové,“ uvedl ředitel. „Lokální třídní karantény v tuto chvíli již nedokáží zabránit šíření, v každé třídě je asi deset sourozenců a než se objeví příznaky, nemoc se dál šíří,“ řekl. Rozhodnutí hygieniků školu uzavřít proto rozumí.

„Velmi se všem rodičům omlouvám za vzniklé komplikace. Za celý uplynulý rok a půl jsme při stejných opatřeních měli celkem jen sedm případů, bohužel nyní nás zasáhla některá agresivnější varianta, těžko hledat viníka,“ dodal Havelka.

Od středy podle ředitele přejde ZŠ Chmelnice na distanční vzdělávání, které by mělo skončit 24. září. Není sice vyloučeno to, že se uzávěra kvůli možným dalším případům nákazy ještě prodlouží, mělo by to ale případně zasahovat už jen do víkendu, ředitelského volna 27. září a státního svátku 28. září. Záležet bude na tom, zda se u někoho nepotvrdí pozitivní PCR test z pondělí či dnešního dne, kdy byla škola otevřená.

Uzavření školy není podle ředitele karanténa, takže děti se budou moci dál mimo školu volně pohybovat. Zájemci také budou moci odebírat obědy ze školní jídelny.

Žáci i učitelé v karanténě

Koronavirus komplikuje chod i v dalších školách. V Základní škole Edvarda Beneše v Opavě nemoc covid-19 už poslala do karantény žáky osmi tříd a sedm učitelů. Celkem se onemocnění ve škole potvrdilo u sedmi dětí a dalších sedmi učitelů. Na situaci upozornil portál idnes.cz. Ve škole, která se specializuje na výuku jazyků a hokej, je celkem 505 dětí ve 24 třídách.

„V karanténě máme momentálně osm tříd, což je celkem 163 dětí. Nemocných je asi pět z nich,“ řekla Horáková. Dodala, že nemoc výrazněji zasáhla vyšší stupeň, kde je pět tříd v karanténě. V případě zaměstnanců školy, kterých je šest desítek, je v karanténě sedm učitelů. Nemoc se projevila u dvou z nich. Oba byli očkovaní, uvedla ředitelka Školy Simona Horáková.

Na základních a středních školách v Karlovarském kraji odhalily testy od začátku školního roku nemoc covid-19 u 38 žáků. Na základě zjištěných nákaz nařídili krajští hygienici čtrnáctidenní karanténu u devíti tříd základních a deseti tříd středních škol. ČTK to dnes sdělil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). V pondělí řekl, že krajská hygienická stanice společně s ministerstvem zdravotnictví jedná o další vlně testování ve školách v regionu, dosud se ale nerozhodly.

Děti se ve školách po návratu z letních prázdnin třikrát preventivně testovaly na covid-19, poslední termín testování byl minulý čtvrtek. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) minulý týden uvedl, že data z prvních dvou termínů testování na začátku září naznačují, že situace se ve školách zatím nezhoršuje. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška se v celé ČR v prvním kole testování zachytilo a potvrdilo PCR testem sedm případů na 100 000 testů v základních školách a téměř 20 případů na středních školách. Celkové výsledky za všechny tři termíny zatím ministerstvo zdravotnictví nezveřejnilo.

Nakažených i hospitalizovaných v poslední době začalo opět přibývat. V pondělí v Česku přibylo 493 nově potvrzených případů covidu-19, o čtvrtinu víc než před týdnem. Je to druhý nejvyšší denní počet od začátku června. Více případů nákazy novým typem koronaviru testy odhalily minulý týden v úterý, a to 582. Počet lidí hospitalizovaných v souvislosti s covidem stoupl v pondělí na 139. O týden dřív jich bylo o 48 méně.

Jak se bude učit po zavření školy

Rozvrh distanční výuky bude vycházet ze stálého rozvrhu (začátky hodin), jednotka trvá 30 minut. Na 1. stupni mohou být třídy děleny do skupin tak, aby každá třída měla minimálně dva vstupy za den. Výtvarná, pracovní, hudební a tělesná výchova se nevyučují.

Na 2. stupni některé hodiny předmětů nemocných vyučujících budou omezeny nebo zrušeny s odkladem na dobu jejich uzdravení.

Reklama

Doporučované