Hlavní obsah

V Saúdské Arábii zatkli pár za polibek sdílený na Snapchatu

Foto: Twitter, @newwhats1

Saúdskoarabskému páru hrozí za zveřejnění polibku na sociální síti vězení.

Reklama

V Saúdské Arábii byl zatčen pár kvůli polibku ve videu, které dvojice sdílela prostřednictvím aplikace Snapchat. Obyvatelé nábožensky konzervativního království označili veřejně vyjádřený projev náklonnosti za necudný a muži i jeho přítelkyni nyní hrozí, že budou posláni do vězení. Informoval o tom britský server Daily Mail.

Článek

Saúdský Arab si nahrál, jak svou přítelkyni políbil v autě na dálnici v provincii Džizán a video sdílel s popiskem „učím ji řídit“. Žena měla při tom na sobě nikáb, tedy závoj zahalující tvář kromě očí. Video na sociálních sítích vyvolalo pohoršení. Jeden uživatel Twitteru například napsal: „Nedostatek cudnosti. Doufám, že oba budou brzy dopadeni... Pošlete je na několik let do vězení, ať se naučí respektu a dobrým mravům.“ Pár byl následně zatčen.

Saúdská Arábie se řídí islámským zákonem šaría a mimomanželské vztahy jsou v zemi zakázány. Nesezdaným párům za setkání v soukromí či na veřejnosti tak hrozí i vězení.

Na Twitteru se nicméně objevily i liberálnější reakce. „Muž a jeho přítelkyně, kde je problém? Možná jsou novomanželé a video chtěli poslat jeho či její rodině, ale omylem ho poslali někomu jinému,“ hájil pár jeden uživatel.

Od minulého měsíce mohou ženy v Saúdské Arábii vůbec poprvé v historii země legálně usednout za volant. Rozhodnutí zrušit zákaz ženám řídit je součástí reforem mladého korunního prince Muhammada bin Salmána, který se snaží zemi přivést k „umírněnějšímu islámu“, píše Daily Mail.

Reklama

Doporučované