Hlavní obsah

Mám jen dvě nemoci, řekl Zeman. A nepůjdu do televize, slíbil

Miloš Zeman popsal, jak bude vypadat jeho kampaň.

 

Reklama

Prezident republiky svolal tiskovou konferenci, na které oficiálně potvrdil, že bude znovu kandidovat na prezidenta. Pusťte si ji ze záznamu.

Článek

Klíčovou odpověď, zda se cítí dost fit na to, aby ve svých třiasedmdesáti letech kandidoval na další pětileté funkční období, dal Miloš Zeman už ve čtvrtek, když si na Hrad pozval stovky svých vybraných příznivců.

Ti jako první slyšeli, že na Hradě chce zůstat.

„Toto rozhodnutí bylo obtížné," uvedl v pátek, když jako druhou v pořadí informoval o své kandidatuře veřejnost.

Poté uvedl dva argumenty proti kandidatuře, dva hovořící pro ni a jeden stojící někde uprostřed.

Proč myslel, že by neměl kandidovat

Miloši Zemanovi bude v roce příští přímé volby 74 let - a právě tento věk byl faktem, kvůli němuž nad kandidaturou váhal.

„Podle statistiků je pravděpodobnost dožití průměrného českého muže 75 let. Zbývají mi tedy, pokud věříme statistikům, dva roky života, které bych měl prožít v klidu," uvedl prezident.

Právě touhu po odpočinku, „která se stupňuje s věkem", a únavu pak prezident přiřadil jako další důvod proti kandidatuře.

Mám neuropatii a tlak 120-130/80

Zdravotní stav, o němž se v očekávání verdiktu o kandidatuře mluvilo asi nejvíc, podle prezidenta nakonec nebyl pro kandidaturu rozhodující.

A to proto, že hlava státu podstoupila důkladné vyšetření, které charakterizovala větou: „Absolvoval jsem magnetickou rezonanci, počítačovou tomografii i odběry, abych se po všech vyšetřeních dozvěděl přesně to, co jsem věděl před nimi.“

Miloš Zeman poté oznámil, že má dvě chronické nemoci.

Trpí polyfunkční neuropatií. „Od kotníků dolů máte odumřelé nervy a jak říká profesor Kolář, pohybujete se po biologických protézách,“ sdělil veřejnosti prezident.

Jeho druhým trvalým onemocněním je cukrovka, o níž připomněl, že ji má milion Čechů a další milion neví, že ji má.

„Můj zdravotní stav se nezlepšuje, ani nezhoršuje,“ uvedl prezident a přidal další podrobnosti o svém zdraví.

Hodnota cukru se prý pohybuje kolem 6,8, krevní tlak mezi 120 až 130 na 80.

Reakce na ohlášenou kandidaturu Miloše Zemana.

Proč budu kandidovat? Dělám to rád

Do příští kandidatury prezidenta vede podpora veřejnosti a to, že ho výkon prezidentské funkce uspokojuje.

„Jsem skeptický vůči průzkumům veřejného mínění, zejména vůči těm, které moji podporu vidí nad hranicí 50 procent,“ uvedl Miloš Zeman. „Pokládal bych však za zbabělé, kdybych se na své podporovatele vykašlal,“ dodal a pasáž s argumenty pro kandidaturu zakončil větou:

„Práci, kterou dělám, dělám rád.“

Zavazuji se, že nebudu útočit

I když Miloše Zemana po oznámení kandidatury většina komentátorů vidí jako favorita přímé volby, prezident tuto roli odmítá.

„Rozhodně se nepovažuji za favorita prezidentské volby,“ řekl a přidal dva příklady, proč je v hodnocení opatrný.

V Polsku i na Slovensku totiž v posledních prezidentských volbách prohráli kandidáti – Bronislaw Komorowski a Robert Fico, jimž průzkumy přisuzovaly zřetelnou převahu.

„Část voličů si naprosto logicky přeje kandidáta mladšího, energičtějšího a možná zdravějšího, a možná si přeje změnu,“ vrátil se Miloš Zeman do českých poměrů.

Slíbil pak, že bude až do konce mandátu plnit své prezidentské sliby a do kampaně další tři přidal.

„Nebudu útočit na žádného ze svých protikandidátů. Nebudu na útoky odpovídat. Nebudu se účastnit žádných rozhlasových ani televizních diskusí.“

Reklama

Doporučované