Hlavní obsah
Online

Rusko se vyjádřilo. Přistupuje na přísnou paritu, další Čechy zatím nevyhostí

Tisková konference k dalším krokům české vlády vůči Rusku.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dnešní události kolem diplomatického střetu mezi Českem a Ruskem sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět:

- Rusko se nevyjádřilo ohledně umožnění návratu všech 20 vyhoštěných českých diplomatů na velvyslanectví v Moskvě. „Proto podle Vídeňské úmluvy zastropujeme počet diplomatů na ruské ambasádě na stejném počtu, jako je na naší ambasádě v Moskvě. Zbylí pracovníci ambasády musí odejít do května,“ uvedl na mimořádné tiskové konferenci ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

- Rusko si předvolalo českého velvyslance Vítězslava Pivoňku, další čeští diplomaté ale podle všeho vyhoštěni nebudou. Počet se podle ministra Kulhánka na obou stranách ustálí na 7 diplomatech a 25 pracovnících. Ministr Kulhánek informoval, že Rusko přistoupilo na tuto striktní paritu, další vyhošťování zatím neavizovalo.

- U budovy ruského velvyslanectví v Praze hlídkuje několik policejních jednotek.

- Diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem začala v sobotu. Bezpečnostní složky odhalily, že z výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 jsou důvodně podezřelí dva agenti ruské vojenské tajné služby GRU.

  • Stojíme za vámi, ujistila Merkelová Babiše

    Podpory od německé vlády se Česku dostalo skrze telefonát předsedy vlády Andreje Babiše s kancléřkou Angelou Merkelovou.

    „Právě jsem hovořil s Angelou Merkel. Informoval jsem ji o současné vážné situaci v česko-ruských vztazích. Zároveň jsem ji požádal o podporu bilaterálně i v rámci EU a NATO. Ujistila mě, že Německo za námi pevně stojí,“ uvedl premiér Babiš.

  • Generál Pavel vyzval spojence k podpoře ČR

    Spojenci z NATO by měli v duchu kolektivní bezpečnosti a vzájemné solidarity podniknout kroky na podporu České republiky. Vyzval je k tomu ve čtvrtek v prohlášení bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel. Prohlášení ČTK poskytl jeho mediální zástupce Jan Osúch.

    Pavel uvítal čtvrteční prohlášení Severoatlantické rady o podpoře Česka. „Během svého působení ve funkci předsedy Vojenského výboru NATO jsem na vlastní kůži zažil ušlechtilý princip ‚jeden za všechny, všichni za jednoho‘, který tvoří základ kolektivní obrany naší aliance,“ uvedl.

  • Rusko vyhostí tři slovenské diplomaty

    Rusko v reakci na slovenský krok vyhostí také tři slovenské diplomaty, informuje agentura Reuters. Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová sdělila, že Moskva je jednáním Bratislavy hluboce zklamána a že odpověď na sebe nenechá dlouho čekat, napsala ruská agentura TASS.

  • Babiš hovořil se slovenským premiérem

  • Europarlament vydá rezoluci k Vrběticím

    Podle informací českých europoslanců Marcela Kolaji a Markéty Gregorové (oba Piráti / Greens/EFA) vydá Evropský parlament oficiální rezoluci k útokům ve Vrběticích. Dosud europarlament na události reagoval hlasy předsedů jednotlivých frakcí, kteří vyjádřili s Českou republikou solidaritu. O konkrétní rezoluci, která by se měla týkat také dění na Ukrajině a zdravotního stavu opozičníka Navalného, bude EP jednat na plenárním zasedání příští týden.

  • Slovenský ministr: Naše bezpečnost je v sázce

    K rozhodnutí vyhostit tři diplomaty se na Twitteru vyjádřil i slovenský ministr obrany Jaroslav Naď. „Chceme s Ruskem pragmatické vztahy a smysluplný dialog. Když je naše bezpečnost v sázce, musíme jednat,“ uvedl Naď.

  • Kulhánek: Rusko přechází na paritní zastoupení

    Rusko zřejmě nevyhostí další české diplomaty. „Rusko informovalo, že přechází na striktní paritu, co se týče počtu pracovníků. Tedy ten počet má být stejný,“ uvedl ministr zahraničí Jakub Kulhánek. Podle ministra budou počty na ambasádách stejné - 7 diplomatů a asi 25 administrativně-technických pracovníků.

  • Slovensko vyhostí 3 ruské diplomaty

    Slovenská vláda rozhodla o vyhoštění 3 členů ruské diplomatické mise. Informoval o tom slovenský premiér Eduard Heger. Rusové musí Slovenskou republiku opustit do 7 dnů.

  • Slovensko na podporu Česka vyhostí tři ruské diplomaty

    Slovensko na podporu České republiky v diplomatické krizi s Ruskem vyhostí tři ruské diplomaty. Zemi musejí opustit do týdne. Informují o tom slovenská média.

  • Proti postupu vlády je SPD a KSČM

    K rozhodnutí vlády je kritický předseda KSČM Vojtěch Filip. „Považuji postup české vlády za chybný a diplomaticky nevhodný,“ konstatoval. Podle předsedy hnutí SPD Tomio Okamury by ČR jako suverénní země měla v krizi s protistranou jednat. „Ultimáty nedosáhneme svých cílů, protože ultimátum v diplomacii znamená, že nechceme jednat ani o našich cílech a zájmech,“ uvedl. Pokud nebude v ČR ani Rusku funkční ambasáda a za Česko bude například o plynu či ropě jednat německý velvyslanec, je to špatně, dodal Okamura.

  • Velvyslanec Pivoňka zůstává v Moskvě

    Český velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka řekl po schůzce na ruském ministerstvu zahraničí médiím, že zatím zůstává v Moskvě.

    Velvyslanec Pivoňka přijíždí na ruské ministerstvo zahraničí.Video: twitter.com/izvestia_ru

  • Rusko: Odplata za kroky Česka přijde

    Ruské ministerstvo zahraničí pohrozilo odvetou za kroky Prahy, informovala ruská rozhlasová stanice Echo Moskvy. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová uvedla, že Praha se rozhodla jít cestou poškozování vzájemných vztahů. „Odpověď bude brzy následovat,“ uvedla.

  • Interfax: Velvyslanec Pivoňka dorazí na ruské ministerstvo zahraničí

    Český velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka podle ruského serveru Interfax dorazil na ruské ministerstvo zahraničí, kam byl předvolán. Rusko varovalo, že na další kroky bude reagovat. Ultimáta jsou podle Ruské strany nepřijatelná.

    Později server Interfax uvedl opravu, že na ministerstvo teprve dorazí.

  • Bartoš: Rozhodnutí vítáme

  • Vyhoštění se netýká jen diplomatů

    Omezení počtu personálu se netýká jen diplomatů, ale také administrativně-technických pracovníků. Seznam Zprávám to potvrdilo Ministerstvo zahraničí. Češi mají takových pracovníků v Moskvě 19, Rusové v Praze 67.

  • Fiala: Bylo by neodpustitelné zachovat se jinak

    Předseda ODS ocenil plánované vyhoštění diplomatů. „Není ale úplně jasné, proč dala vláda Rusku čas až do konce května, když naši diplomaté měli na stažení z Moskvy jeden den,“ uvedl Fiala.

  • Jurečka: Lhůta je příliš velkorysá

  • Odjet musí desítky pracovníků

    Na velvyslanectví České republiky v Moskvě zůstalo po odjezdu vyhoštěných diplomatů 24 pracovníků - z toho pět diplomatů a 19 administrativně-technických pracovníků. Na stejná čísla by mělo klesnout ruské zastoupení v Česku. Jen na ambasádě v Praze má Rusko momentálně 27 diplomatů a 67 dalších pracovníků. V Česku jsou ještě dva konzuláty, těch se ale opatření týkat nemá.

  • Česko vyhostí další ruské diplomaty

    Rusko podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka reagovalo na vyhoštění svých 18 diplomatů naprosto neadekvátně, když obratem vyhostilo 20 ruských diplomatů. Na výzvu Česka, aby do dnešního poledne umožnilo jejich návrat, nikdo neodpověděl. „Ruská federace do dnešního poledne neodpověděla. Zastropujeme počet diplomatů na ruské ambasádě na současném stavu naší ambasády v Moskvě. Rozhodnutí je platné ode dneška. Ruská strana má čas na stažení diplomatů do konce května,“ uvedl Kulhánek.

  • Babiš: Doufali jsme, že Rusko uzná nepřiměřenost

    Podle premiéra Andreje Babiše vláda doufala, že Rusko uzná nepřiměřenost své reakce. To se ale nestalo.

Reklama

Hlavní zprávy