Hlavní obsah

Ve Šmuclerově nemocnici je už 59 obviněných, většinou lékaři a sestry

Byla to běžná praxe ještě z období před privatizací, vysvětluje chybné vykazování hospitalizovaných pacientů Roman Šmucler.

Reklama

Nebyl jsem obviněn ani já, ani nikdo z mého pracovního okolí, říká spolumajitel Nemocnice Na Pleši Roman Šmucler. Diví se, že si chyb ve výkazech hospitalizovaných pacientů už dříve nevšimly zdravotní pojišťovny.

Článek

Už 59 fyzických osob je trestně stíháno v kauze údajných fiktivních hospitalizací ve středočeské Nemocnici Na Pleši, kterou vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu. Na dotaz redakce Seznam Zpráv to sdělil mluvčí tohoto policejního útvaru Jaroslav Ibehej.

Oproti situaci, o níž sami policisté informovali na konci června, tak přibyl další člověk. Vedle toho je stíhána i jedna právnická osoba, a to sama nemocnice, která to ve svých dokumentech přiznává.

Jde patrně o největší případ svého druhu v českých nemocnicích. Není známo, že by někdy v minulosti bylo naráz obviněno tolik zdravotníků. K falšování výkazů podle vyšetřovatelů docházelo v letech 2011 až 2015 a pojišťovny kvůli tomu přišly zhruba o 19 milionů korun. Hlavním aktérům podle policie hrozí 5 až 10 let vězení, případně vysoký finanční postih.

Z veřejně dostupných zdrojů není zřejmé, kdo všechno mezi stíhanými figuruje, ale sama policie uvádí, že většinu tvoří lékaři a zdravotní sestry. Vedle nich i někteří pacienti, kteří jsou podezřelí, že se na podvodech podle policie spolupodíleli.

Podle neoficiálních informací mezi obviněnými není nikdo z vrcholného managementu a majitelů nemocnice.

Naznačuje to i jeden ze dvou spoluvlastníků, známý český stomatolog a šéf České stomatologické komory Roman Šmucler. „Nebyl jsem obviněn ani já, ani nikdo z mého pracovního okolí,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Muselo selhat i vedení

Skutečnost, že se obvinění má v zásadě týkat jen zdravotnického personálu jako v této kauze, není ale podle pozorovatelů zcela běžná. Redakce Seznam Zpráv se v této souvislosti obrátila na několik odborníků s dotazem, zda je reálné, aby lékaři a sestry v privátní nemocnici několik let páchali podvody bez vědomí nadřízených.

„Ač ten případ detailně neznám, čím více o tom přemýšlím, tím víc se mi to nejeví jako nereálné. Každopádně tu hlavní odpovědnost by v konečném důsledku měly vždy nést statutární orgány,“ soudí bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger, nyní už penzista, který byl svého času i ředitelem Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Leoš Heger si prý umí představit, že se nějaká drobná pochybení, či dokonce podvody na jednotlivých nemocničních odděleních ve vykazování péče mohou odehrávat. Zvláště když jde o větší zařízení. Nicméně nevěří, že by to mohlo trvat několik let, aniž by to vrcholné orgány zjistily. Podle něj by na to v první řadě mělo přijít interní analytické a kontrolní oddělení nemocnice. A také revizní lékaři zdravotních pojišťoven. „Každý rok jsme v naší nemocnici měli revizní lékaře na několika odděleních,“ vybavuje si běžnou praxi Heger.

Nabízí se také otázka, jaký by lékaři a sestry z podvodů mohli mít prospěch. „Muselo by tam být nastaveno nějaké odměňování, které by takové jednání podporovalo, ale vždycky z toho stejně ten hlavní zisk má sama nemocnice,“ uvažuje nahlas exministr.

Ve velmi podobném duchu se vyjádřil podnikatel ve zdravotnictví Sotirios Zavalianis, kterému kromě jiného patří nemocnice v Hořovicích a Berouně.

„Neumím si představit, že by k takové činnosti docházelo systematicky a dlouhodobě bez vědomí či identifikace ze strany vrcholového vedení. Pochopil bych ještě jednotlivé případy, které mohou uniknout pozornosti kontrolních mechanismů, jež jsou do značné míry založeny na namátkové kontrole,“ uvedl pro Seznam Zprávy podnikatel.

Podobnou praxi uvnitř nemocnice lze podle Zavalianise vysvětlit pouze dvěma důvody a oba souvisí se špatnou kvalitou práce vedení firmy. „Buď se jedná o hrubé zanedbání kontrolních mechanismů ze strany managementu, nebo management k tomuto jednání přímo své zaměstnance motivuje, byť nevědomě skrze neeticky nastavený mechanismus odměňování, který může některé jednotlivce vést k porušování zákona,“ vidí jediné logické zdůvodnění Zavalianis.

Jak to bylo konkrétně s odměnami v Nemocnici Na Pleši, není zcela zřejmé. Ale spolumajitel Roman Šmucler uvádí, že lékaři a sestry žádný finanční prospěch z počtu hospitalizací neměli.

„A ani mít nemohli, my jim neplatili odměny podle výkonů, jak se platí třeba jinde,“ uvedl Roman Šmucler.

Foto: Jiří Pšenička / Seznam Zprávy

Nevelká nemocnice 30 kilometrů od Prahy se stará hlavně o onkologické pacienty a její další doménou je rehabilitace.

Zažitá vánoční a víkendová praxe

Policisté podle informací Seznam Zpráv prověřují řadu případů, kdy někteří pacienti byli vedeni jako hospitalizovaní, přičemž v nemocnici tou dobou prokazatelně neleželi. Lze to doložit třeba tak, že jim nebylo vydáváno žádné jídlo.

„Je to spor o metodiku vykazování propustek na Vánoce a víkendy, respektive na infuzní terapie,“ načrtává jádro problému Roman Šmucler. Tak to prý pochopil z textu obvinění.

„Pacienti byli na dlouhodobé hospitalizaci, kterou nejde třeba na Vánoce ukončit a pak pacienta opětovně přijmout. V nemocnici to personál vykazoval tak, jak byl léta zvyklý, kdy nemocnice ještě patřila státu a Středočeskému kraji,“ popisuje spolumajitel nemocnice Šmucler údajnou zažitou praxi. „Samozřejmě že o Vánocích nešlo lůžko znovu využít a služby personálu o svátcích nejsou levné, i když se fakticky tolik nepracuje,“ vysvětluje také, proč hospitalizace o svátcích formálně trvala, byť lůžka byla prázdná.

Obdobné měly být případy, kdy se přijatým pacientům, například s bolestmi zad, udělalo po infuzi lépe a byli také na noc puštěni domů. Prý vyvstal problém, zda vykazovat hospitalizaci s propustkou, či jako každodenní ambulantní výkony. „Je to opět malý finanční rozdíl a naši lékaři raději přes noc rezervovali pacientovi postel, kdyby se mu zase přitížilo, což se i občas děje,“ obhajuje praxi Šmucler.

Takto se měla odehrát většina prošetřovaných hospitalizací. „Potom je tam několik případů vykazování péče u příbuzných personálu. K tomu nic nevím, nevyšetřovali jsme to. Byla to novinka, kterou jsem se dozvěděl až před svým odchodem,“ uvádí také stomatolog, který je sice nadále spolumajitelem nemocnice, avšak po nedávné neshodě s druhým vlastníkem přišel o funkci jednatele.

Chybu ale vidí i na straně zdravotních pojišťoven, které dlouhá léta žádné pochybení nenašly a škody neuplatňovaly.

„Zdá se mi absurdní, aby protimafiánský útvar řešil, co by měly primárně řešit právě pojišťovny a eventuálně chtít nějaké vratky úhrad, pokud se domnívají, že je něco špatně,“ vidí jako nepochopitelné Šmucler.

Byl jsem tam jednou měsíčně

Prezident České stomatologické komory žádné vlastní selhání nepřipouští. Neměl prý do práce personálu detailní vhled.

„Já jsem jako jednatel byl v nemocnici v kontaktu s managementem, a to zhruba jednou měsíčně. Tam se řešily strategické kroky, například investice,“ uvedl s tím, že když údajné fiktivní hospitalizace začala policie vyšetřovat, v první fázi prý s kolegy ani moc nechápal, o co v kauze jde.

Vedle toho Šmucler také tvrdí, že v nemocnici byl jako menšinový spoluvlastník spíše tím druhým vzadu. Hlavním „hybatelem“ podle jeho slov byla firma Sudop Invest, která má v Nemocnici Na Pleši majoritní podíl ve výši 55 %.

Zástupce Sudop Investu Jan Hromádka nehodlá k celé kauze a roli majitelů dávat jakýkoliv komentář, aby nenarušil vyšetřování.

„V tuto chvíli nejsem oprávněn vyjadřovat se k běžícímu trestnímu řízení,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv podnikatel Hromádka. Právě ale Hromádkova firma se nyní snaží krizi překlenout, udržet nemocnici i přes složitou situaci v chodu a zajistit její budoucnost. Nemocnici poskytla překlenovací úvěr, když jí policie na začátku léta obstavila firemní účet.

Reklama

Doporučované