Hlavní obsah

Velice se omlouvám. Grospič vzal zpět svá slova o obětech invaze v roce 1968

Místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

Reklama

Místopředseda komunistů Stanislav Grospič se omluvil za výrok o obětech srpna roku 1968. Vedení strany se od Grospičových slov dříve distancovat nechtělo.

Článek

„Nikdy bych si nedovolil znevážit a hanobit a zneuctít jakékoliv poškození lidského zdraví včetně ztráty lidského života,“ uvedl Grospič. Podle reportérky Televize Seznam svolal Grospič novináře ve Sněmovně kvůli prohlášení ještě před tradičními tiskovými konferencemi všech stran.

„Mám hlubokou úctu s oběťmi lidí v srpnu 1968. Mnohokrát jsem se vyjádřil, že postup vojsk v roce 1968 byl špatný. Mrzí mě, jak byla má slova vnímána a šířena, a velice se za ně omlouvám,“ dodal.

Grospič o událostech z roku 1968 hovořil v Českém rozhlasu před hlasováním, kterým Sněmovna podpořila vyhlášení 21. srpna významným dnem. Uvedl tehdy, že obsazení Československa v roce 1968 nebylo okupací a lidé, kteří v důsledku invaze zahynuli, byli většinou oběti dopravních nehod. Jeho slova poté odsoudili představitelé jiných parlamentních stran.

Komunisté se od Grospičových slov nedistancovali. Personální důsledky pro Grospiče, který je ve Sněmovně předsedou mandátového a imunitního výboru, vyvodit přes výzvy dalších stran odmítli. Předseda strany Vojtěch Filip nicméně uvedl, že každý člen by měl být zdrženlivý ve svých prohlášeních a dbát o to, aby byla v souladu s oficiální linií strany.

Komunisté ve Sněmovně tolerují menšinovou vládu ANO a ČSSD. Kabinet bude jejich hlasy potřebovat pro schválení státního rozpočtu na příští rok a bez KSČM zřejmě neprosadí ani daňový balíček zvyšující některé daně a platby.

Reklama

Doporučované