Hlavní obsah

Vesnice pod probuzenou sopkou na Bali se topí v bahně

Okolí sopky Agung se kvůli vytrvalým dešťům topí v bahněVideo: AP

 

Reklama

Vytrvalé deště vytváří v kombinaci se sopečným popelem masy bahna, které se valí ze strání balijské sopky Agung. V bahně se tak topí vesnice v nejbližším okolí sopky. Vulkanolog z balijského ministerstva energetiky a nerostných surovin navíc upozorňuje, že sopka je i nadále činná.

Článek

Vytrvalé deště způsobily, že se tlustá vrstva sopečného popela na stráních a v okolí sopky Agung proměnila v masy tmavého bahna. Ty se valí ze strání balijské sopky a zaplavují přilehlé vesnice. Jednou z nich je vesnice Selat, u níž ústí bahnité proudy řeky Toyasah.

Agung chrlí oblaka sopečného popela a plynů již od víkendu. Své domovy kvůli erupci muselo opustit přes 100 tisíc lidí. Z bezpečnostních důvodů navíc muselo být uzavřeno mezinárodní letiště Ngurah Rai. Uzavřením hlavního letiště trpí především na turismus orientovaná balijská ekonomika.

Přilehlou oblast sopky dnes zasáhlo zemětřesení o síle 3,1 stupně, vedoucí vulkanolog Devi Kamil Syahbana z balijského ministerstva energetiky a nerostných surovin navíc upozornil, že podle dostupných dat bude Agung i nadále chrlit oblaka popela. „Takto silné otřesy znamenají, že sopka je momentálně v kritické fázi. Musíme proto zvýšit veškerá opatření,“ řekl Syahbana britskému serveru Express. Nejvyšší stupeň varování před možnou velkou erupcí tak stále platí.

Reklama

Doporučované