Hlavní obsah

Video: Se závratí sem nechoďte. Nejnebezpečnější stezka na světě opět otevřena

Sráz tisíce stop dělníci opravili. Odvážní turisté mohou opět za dobrodružstvím.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Lávku z pár desítek dřevěných prken ne širší než metr drží pohromadě pár hřebíků, u kolmé stěny ve výšce osmi set metrů několik skob a železných trámků.

Článek

Sráz tisíce stop, jak se nejnebezpečnější stezce světa rovněž přezdívá, leží ve výšce přibližně dvou tisíc metrů nad mořem. Nachází se v severozápadní Číně na Květinové hoře, která je oblíbeným cílem mileneckých párů zrovna tak dobře, jako je i cílem adrenalinových nadšenců.

Lávka se skládá ze 44 dřevěných prken dělících vzrušené turisty od osmisetmetrového spádu. Právě šest z těchto prken ale v květnu neprošlo inspekcí. Šlo o spojující části, které se vedoucím pracovníkům nezdály dostatečně rovné a hladké.

„Nedostačující rovnost povrchu mohla ohrožovat bezpečnost turistů. Proto jsme okamžitě spustili údržbu stezky. Na těch spojnicích mohli lidé i zakopnout a přepadnout,” okomentoval předchozí stav Srázu tisíce stop zástupce ředitele společnosti, která lávku přezkoumávala, Tian Binghua.

Údržbáři pracovali na výměně opotřebených prken od konce května. Práce dokončili ve čtvrtek.

Následovalo přibližně čtyři hodiny trvající posuzování nových kusů inspekčním týmem. Po uspokojivém přeměření tloušťky prken, která byla o půl centimetru větší než standardních deset centimetrů, odborníci uvedli, že stezku mohou v pátek turistům opět otevřít.

Reklama

Doporučované