Hlavní obsah

Vinaři přivezli ze zahraničních soutěží rekordních 1100 medailí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Vinaři z Moravy i Čech získali v loňském roce na mezinárodních soutěžích rekordních 1100 medailí, získali také 28 titulů šampiona, který získávají vína mimořádné kvality.

Článek

V tiskové zprávě o tom informoval Vinařský fond, který účast vinařů na soutěžích finančně podporuje. V roce 2019 získali vinaři na mezinárodních soutěžích 990 medailí.

Ze soutěží, z nichž část se kvůli pandemii konala v náhradním termínu, vinaři přivezli 29 velkých zlatých medailí a 20 medailí platinových. „Dlouho to vypadalo, že rok 2020 bude pro mezinárodní soutěže vín vlivem koronavirové krize tabu. Situace se ale vyvíjela, a tak se nakonec za přísných hygienických opatření většinu nejprestižnějších soutěží podařilo uspořádat,“ uvedl ředitel fondu Jaroslav Machovec.

Jednou z mezinárodních soutěží byla i putovní soutěž Conours Mondial de Bruxelles, kterou letos pořádala Česká republika a uskutečnila se v září na brněnském výstavišti.

Nejvíce titulů šampiona, čtyři, dovezli vinaři z mezinárodní soutěže bílých vín, která se uskutečnila ve francouzském Štrasburku. Uspěla vína z vinařství B/V z Ratíškovic a z Rodinného vinařství Vican.

Nejvíce velkých zlatých medailí, tedy 10, získala moravská a česká vína ze soutěže Finger Lakes International Wine Competition v USA. Z další americké soutěže, Great American International Wine Competition, pak přivezli vinaři 18 platinových medailí.

V souhrnném počtu získaných medailí pak byla pro vinaře z Česka nejúspěšnější soutěž AWC Vienna, kde se jim podařilo získat 311 medailí, z toho bylo 60 zlatých.

Ze všech vinařství, která se mezinárodních soutěží účastnila, bylo loni jedno z nejúspěšnějších B/V vinařství z Ratíškovic. Bodovalo na Concours Mondial de Bruxelles v Brně, kde získalo titul pro nejlepší bílé víno soutěže, na Le Mondial des Vins Blancs Strasbourg pak získalo titul pro nejlepší suché bílé víno soutěže, na soutěži Mundus Vini v Německu získalo 27 medailí, 30 medailí na soutěži v Hong Kongu a titul šampiona na Terravinu v Izraeli.

Reklama

Doporučované