Hlavní obsah

Vítěz nejdřív vyhraje ve své hlavě, vizualizace je klíčová, říká mentální kouč hvězd

Rozhovor s Janem Mühlfeitem.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zdravá nervozita je v pořádku, pokud je ale stresu příliš, může to ohrozit celý výkon. To platí nejen u sportovců. Mentální příprava je důležitá před jakýmkoliv výkonem.

Článek

Má bohaté zkušenosti z byznysu na té nejvyšší úrovni, teď díky nim pomáhá nejlepším českým sportovcům. Řeč je o Janu Mühlfeitovi, bývalém prezidentovi Microsoftu pro Evropu a pravé ruce tehdejšího nejbohatšího muže světa Billa Gatese. Mentální příprava u sportovců je důležitá. Hráčům a závodníkům se před klíčovým fyzickým výkonem v hlavě honí tisíce myšlenek a ti, kteří je nedokážou usměrnit, často prohrávají.

„V první řadě se sportovcem trénujeme sebepoznání. Musíme zjistit, jaké přesně má talenty v tom daném sportu, který dělá. Pak zjišťujeme, jaká je jeho motivace a inspirace a pak u něj budujeme mentální odolnost. Ta je o třech věcech: o těle, o dechu a o mysli. A všechny ty tři složky musí být v souvztažnosti.“

Jan Mühlfeit radí sportovcům, aby si do detailu vizualizovali požadovaný výsledek. Stupně vítězů, česká vlajka stoupající nahoru, zlatá medaile houpající se na krku. „Vizualizace je nesmírně důležitá, protože vítěz po mentální stránce nejprve vyhraje závod ve své hlavě a pak teprve jde vyhrát na hřiště,“ říká.

Co dělí vítěze od poražených? Sportovní psychologii se věnuje první díl pořadu Tvrdá hra. Video: Seznam Zprávy

Pomocí dechových cvičení před samotným výkonem se tělo uklidňuje, snižuje se množství vylučovaného kortizolu a tělo se zbavuje stresu a trémy. Právě dechová cvičení fungují nejen u sportovců, ale i u jakéhokoliv povolání před podáním klíčového výkonu, kvůli kterému je tělo vystaveno stresu, strachu či trémě. A také dech a dýchání „do břicha“ dostává naši mysl do stavu „flow“.

„Ve stavu flow se naplno projevují naše talenty. Nejlépe využíváme podvědomí, kde jsou uložené věci, které jsme se naučili, a dokážeme podávat optimální výkon i za velmi těžkých podmínek. Já vždycky říkám: Miř vždy na měsíc. Když mineš, pořád budeš mezi hvězdami,“ dodává Jan Mühlfeit.

Reklama

Doporučované