Hlavní obsah
Online

Kdo se nakazil v práci? V nebezpečí jsou záchranáři, ale i doručovatelé

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Ministerstvo zdravotnictví v pondělí vydá mimořádné opatření, které zavádí povinné nošení respirátorů FFP2 nebo dvou chirurgických roušek na místech, jako jsou obchody, hromadná doprava nebo nemocnice. Hlavní hygienička později uvedla, že se zvažuje povinnost zavést i na pracovištích.

- Obchody v pondělí neotevřou, rozhodla podle vicepremiéra Karla Havlíčka vláda. „Pandemická situace není dobrá, dál se šíří britská mutace viru. Na vládě jsme proto rozhodli, že zbytek uzavřených maloobchodů zatím pouštět nebudeme. V příštím týdnu téma ale opět otevřu a podle stavu šíření epidemie navrhnu další kroky,“ napsal ministr na sítě.

- Laboratoře ve čtvrtek odhalily 11 553 nakažených. Reprodukční číslo R vzrostlo na 1,15. Systém PES naopak klesl o pět bodů na 75.

  • V práci často chytili covid záchranáři, ale i doručovatelé

    V práci často chytili nemoc covid-19 záchranáři, učitelé a sociální pracovníci, ale například i doručovatelé. Velký podíl nakažených je také v administrativě. Největší absolutní počet nakažených je v průmyslové výrobě, ale podíl nakažených ve výrobě na celkovém počtu pracovníků je výrazně nižší než ve výše zmíněných oborech. Vyplývá to ze statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) ke konci ledna. Upozornil na ně dnes na twitteru sociolog Daniel Prokop.

    Největší podíly nakažených, mimo pracovníků zdravotnických zařízení, jsou podle dat ÚZIS mezi hasiči a záchranáři, policisty, pracovníky ve školství, vojáky a sociálními pracovníky. U hasičů a záchranářů připadá za dobu epidemie v Česku na každých 1000 pracovníků asi 260 pozitivně testovaných, u školských pracovníků přes 178 a u sociálních pracovníků zhruba 146. V těchto oborech je také vysoká pravděpodobnost, že se pozitivně testovaní nakazili v práci, a to přibližně 75 až 80 procent.

  • Respirátory? Davové šílenství, hlásí lékárny v pátek večer

    Extrémní zvýšení poptávky po respirátorech hlásí v pátek večer lékárny Dr. Max. „V některých regionech přímo naši lékárníci mluví o nákupní horečce a davovém šílenství. Náš e-shop také čelí prudce zvýšenému zájmu – chvílemi je jeho návštěvnost na desetinásobku běžného stavu,“ uvedl mluvčí lékárenské sítě Michal Petrov. Také Lékárna.cz za dnešek eviduje nevídanou poptávku ve své více než dvacetileté historii. Dnes prodala 106 000 kusů respirátorů, za předchozích 30 dnů to bylo 116 000, a to zaznamenala hned dvakrát prudký růst zájmu – poté, kdy vláda po vzoru okolních zemí zvažovala zavedení povinnosti respirátorů a jejich osvobození od DPH. „Nabídka respirátorů FFP2 na webových stránkách odráží aktuální zásoby na skladě. Pod vlivem obrovské poptávky se mění prakticky z hodiny na hodinu, ale objednané respirátory zatím zákazníkům distribuujeme plynule. Pokud ale další dodávky respirátorů fyzicky do našeho skladu nedorazí, může být nabídka dočasně minimální až žádná,“ uvedl zakladatel firmy Vladimír Finsterle. Obdobně si podle něj vedou roušky.

  • Za kampaň k očkování utratí stát 25 milionů v televizích

    Reklamní kampaň k očkování proti covidu-19 má být v televizích, rádiích, novinách, na webech i na billboardech. Ministerstvo objedná mediální prostor za 50 milionů korun včetně DPH. Vyplývá to z vypsané veřejné zakázky. Kampaň bude trvat od března do září letošního roku a bude cílena na lidi ve věku 18 až 55 let. Polovinu částky, zhruba 25 milionů korun, chce dát ministerstvo za reklamní čas na televizních kanálech. Za reklamu v tisku bude vydáno zřejmě 10,7 milionu korun, v rádiích čtyři miliony korun a na webu osm milionů korun. Za půl milionu korun chce ministerstvo objednat také deset PR článků. Zaplatit chce také přibližně 2,3 milionu korun za reklamu na billboardech a 1,5 milionu korun za reklamní bannery. Venkovní reklamní plochy budou objednány půl na půl v obcích nad 100 000 obyvatel a do 100 000 obyvatel.

  • Praha bude rozdávat respirátory lidem v sociální nouzi

    Praha bude zdarma rozdávat respirátory nebo chirurgické roušky lidem v sociální nouzi a lidem bez přístřeší. Ochranné pomůcky budou moci od svých radnic získat rovněž obyvatelé Prahy 10 a Prahy 7, i v tomto případě je ale služba určena hlavně lidem ve finanční tísni. „V tomto týdnu jsme dostali jako město darem od soukromého dárce 90 tisíc respirátorů a 90 tisíc chirurgických roušek. Všechny tyto ochranné pomůcky poskytneme Pražanům v sociální nouzi,“ sdělila radní města Milena Johnová (Praha Sobě). Lidé budou roušky a respirátory dostávat na základě doporučení svých sociálních pracovníků prostřednictvím potravinové banky. Město je připraveno zajistit v případě potřeby další respirátory a roušky.

  • Byl na fotbale s Prymulou, skončil

  • Česko má ve skladu 8 milionů stříkaček, na jehly čeká

    Správa státních hmotných rezerv (SSHR) má již ve svém skladu v Sedlčanech na Příbramsku osm milionů injekčních stříkaček, které nakupuje jako rezervu pro očkování proti koronaviru. Na jehly zatím čeká, první dodávka přijde začátkem března. Celkově by měla mít správa 11 milionů jehel a 11 milionů stříkaček, řekl dnes předseda SSHR Pavel Švagr. Podle něj jde o železnou rezervní zásobu pro případ, že by byl stříkaček a jehel nedostatek.

  • Cesty z Azor a Baleár budou pro Čechy snazší

    Baleárské a Azorské ostrovy si mírně od pondělí polepší v cestovatelské mapě Ministerstva zdravotnictví. Cesta z nich tak bude pro české cestovatele snazší. Portugalské Azorské ostrovy se přesunou z kategorie zemí s vysokým rizikem nákazy mezi země se středním rizikem. Španělské Baleárské ostrovy postoupí ze skupiny zemí s velmi vysokým rizikem výskytu onemocnění covid-19 mezi státy s vysokým rizikem nákazy. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo Ministerstvo zdravotnictví.

  • Hlavní hygienička: Povinné respirátory zvažujeme i na pracovištích

    Povinnost nosit respirátor, nanoroušku nebo dvě chirurgické roušky Ministerstvo zdravotnictví podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové zvažuje i pro pracoviště, řekla ČTK. Ministr Jan Blatný (za ANO) dnes dopoledne na tiskové konferenci oznámil, že v pondělí bude vydáno opatření, které tuto povinnost zavede v obchodech, veřejné dopravě a nemocnicích. Platit bude od půlnoci z pondělí na úterý.

    „Určitě to bude doporučení. Myslím ale, že spíše povinnost,“ uvedla Rážová. Odmítla, že by se mohlo toto opatření lišit v západní polovině ČR, kde je nových případů více, od Moravy, kde je situace příznivější. Podle ní je to pro východní část země prevence a pro západ brzda.

  • Průzkum: Povinné očkování bude chtít 8 % firem

    Povinné očkování pro své zaměstnance před návratem na pracoviště bude požadovat osm procent firem, 71 procent podniků bude pracovníkům očkování doporučovat. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu analytické společnosti Gartner mezi 236 řídícími pracovníky firem, kde výrazně převažovali lidé z USA a západní Evropy.

  • Hejtman Červíček jedná s Polskem o pomoci

    Královéhradecký hejtman Martin Červíček (ODS) jedná v polském pohraničí o případné pomoci přetíženým nemocnicím s covidovými pacienty. Šlo by o pomoc v situaci, kdy už nebude možné přemísťovat pacienty v Česku. Uvedl to dnes v České televizi. Polsko podle něj nabídlo určitou kapacitu, kdyby ji česká strana potřebovala. Červíček chce kontaktovat premiéra Andreje Babiše (ANO) a snažit se o zajištění spolupráce mezi oběma zeměmi. V posledních dnech také Ústecký a Karlovarský kraj usilovaly o možnost pomoci v Německu. Stát chce ale o pomoc v zahraničí požádat, až bude kapacita lůžek v Česku vyčerpaná.

  • Rektor Zima byl propuštěn z nemocnice

    Rektor Univerzity Karlovy (UK) Tomáš Zima, který byl od 14. ledna kvůli onemocnění covidem-19 v nemocnici, byl propuštěn do domácího ošetřování. ČTK to dnes sdělil mluvčí univerzity Václav Hájek. Ve vedení školy podle něj Zimu nadále zastupuje prorektor pro zahraniční styky Jan Škrha. Univerzita v polovině ledna oznámila, že je Zima hospitalizován kvůli dýchacím obtížím. O pět dní později pak upřesnila, že leží ve vážném, ale stabilizovaném stavu na jednotce intenzivní péče ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

  • Extrémně stoupl zájem o respirátory

    Po dnešním ohlášení ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) povinnosti nosit respirátory FFP2 v obchodech či MHD, která by měla začít platit od úterý, hlásí lékárny prudký nárůst zájmu o tyto ochranné prostředky. Už dříve zvýšily dodávky, zásob mají zatím dostatek. Zástupci vybraných lékáren to dnes řekli ČTK.

  • Opozice: Vláda by měla respirátory rozdávat zdarma

    Stát by podle některých opozičních politiků měl dávat občanům respirátory zdarma, pokud bude vyžadovat jejich nošení. „Pakliže vláda uloží povinnost nosit respirátory, tak by měla zajistit, aby je občané dostávali zdarma. Peníze na to ve státním rozpočtu jsou,“ řekl šéf SPD Tomio Okamura. Kvalitní roušky či respirátory by měly být k dispozici zdarma při vstupu do obchodů, škol či nemocnic také podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimila Válka. „Pokud vláda nařídí respirátory, měla by je i lidem kompenzovat,“ uvedla také mluvčí Pirátů Karolína Sadílková.

  • Sasko chce jednat s pendlery

    Saská vláda chce jednat s českými pendlery o zpřísněných karanténních podmínkách přeshraničního dojíždění za prací. ČTK to dnes sdělila předsedkyně Asociace pendlerů ČR Zuzana Vintrová. Digitální konference je připravována na nadcházející týden, konkrétní datum ještě upřesněno nebylo.

  • Havlíček: Otevření obchodů by bylo světlo na konci tunelu

    Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) ve Sněmovně řekl, že chce na vládě znovu navrhnout otevření obchodů, je podle něj důležité dát lidem světlo na konci tunelu. Nyní se svým návrhem na otevření neuspěl, směrodatný pro Havlíčka byl názor jeho vládního kolegy, ministra zdravotnictví Jana Blatného. „Zatímco ještě v úterý a ve středu částečně váhal a do značné míry potvrzoval to, že by otevírání zbytku maloobchodu situaci výrazně nezhoršilo. Logicky pod vlivem stavu z těch posledních desítek hodin byl obezřetnější a nedoporučil to otevřít, což jsem samozřejmě respektoval,“ komentoval Havlíček rozhodnutí vlády nechat obchody zavřené.

  • Na fotbal si vyrazil i Alexandr Vondra

  • Datový inženýr Ludwig: Buď respirátory všude, nebo tvrdý lockdown

    Datový inženýr Petr Ludwig, který v boji s covidem-19 před časem radil Andreji Babišovi, píše na sociální síti k povinnému používání respirátorů kromě jiného toto: „Kdyby Češi nosili 14 dní mimo domov ve 100 % respirátor, podobně jako ho nosí lékaři, šíření viru bychom téměř zastavili a ušetřili bychom desítky tisíc životů a stovky miliard korun. Druhé řešení je na 14 dní tvrdý lockdown. Vsadím klidně kalhoty, že to stejně tak jako tak přijde, ale pojďme zkusit ještě respirátory. Dal bych tedy lidem na výběr – odteď 14 dní povinně respirátory všude mimo domov, a pokud to jako společnost zvládneme, vyhneme se za odměnu tvrdému lockdownu. Efekt by mohl být významný a zároveň ne tolik nákladný jako lockdown.“

    Seznam Zprávy přinesly nedávno s Ludwigem tento rozhovor:

  • Nemocnice v Bruntále a Ostravě pečují o lidi s obtížemi po covidu-19

    Nemocnice Agel v Bruntále a Ostravě-Vítkovicích začaly nabízet postcovidové programy pro pacienty, kteří po odeznění koronavirové infekce stále mají zdravotní potíže. Nemocnice se zaměřují na pomoc pacientům s kašlem, dušností či tlaky na hrudníku, ale i s dalšími problémy, jako je únava, pokles fyzické kondice nebo bolest kloubů a svalů. „Programy jsou hrazeny ze zdravotního pojištění a pacienta k nim odesílá praktický lékař či specialista,“ sdělila mluvčí Agel Radka Miloševská.. Připomněla, že některé zdravotní problémy mohou trápit pacienty i do konce života. Do ostravského postcovidového centra dochází na sérii vyšetření denně až deset pacientů. „Nejčastější potíží je únava, vyčerpanost a snížená kondice následovaná suchým kašlem bez vykašlávání, odeznívající bolestí a tlaky na hrudníku,“ uvedl primář plicního oddělení Jaromír Roubec. Předpokládá, že s přibývajícím počtem nemocných bude narůstat i počet pacientů v postcovidovém centru.

  • První dodávku testů do škol dodá firma 28. února

    Antigenní testy pro testování žáků ve školách bude dodávat firma Tardigrad International Consulting. Budou to čínské antigenní testy Lepu, vzorky se odebírají z kraje nosu. Stejné se používají při testování v rakouských školách. České televizi to dnes řekl ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). První dodávka 800 000 kusů má podle něj dorazit 28. února, cena za test včetně dopravy je 65 korun.

  • Maláčová narazila u části poslanců s námětem schůzí na dálku

    Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) narazila u některých poslanců s námětem, že by Sněmovna měla zvážit vzhledem ke zhoršující se epidemické situaci možnosti jednání na dálku. Maláčová poukazovala na to, že při schůzích Sněmovny je v jedné místnosti dlouhé hodiny velký počet lidí, což je podle ní epidemicky nebezpečné. „Vláda už zasedá rok v distančním režimu a myslím si, že by měla být vůle najít nějaký režim, jak to zajistit i pro Poslaneckou sněmovnu,“ uvedla. Podle předsedy ústavně právního výboru Marka Bendy (ODS) je to nesmysl. „Představa ministryně vlády, která přivedla zemi do této situace a která nám chodí ještě radit, abychom rozpouštěli Parlament, protože všechno přece zvládneme distančně, mi přijde úplně neuvěřitelná,“ reagoval Benda.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy