Hlavní obsah

Von der Leyenová je slabá. Europoslanci váhají s hlasem pro německou ministryni obrany

Von der Leyenová je slabá. Europoslanci váhají s hlasem pro německou ministryni obrany.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Stane současná německá ministryně obrany v čele Evropské komise? Ursulu von der Leyenovou čeká zásadní hlasování v Evropském parlamentu příští úterý a není vůbec jasné, jak dopadne. Řadě europoslanců vadí především to, že vůbec nekandidovala ve volbách do Evropského parlamentu a nyní aspiruje na funkci šéfky komise.

Článek

Matematika je v tomto případě jednoduchá, politika ale zdaleka ne. Aby se Leyenová stala evropskou komisařkou, musí ji parlament zvolit nadpoloviční většinou. Na současnou německou ministryni obrany Ursulu von der Leyenovou, která má na základě rozhodnutí unijních premiérů stanout v jejím čele, tak nečeká jednoduchý úkol. Leyenová bude muset vyvinout značné úsilí, aby poslance Evropského parlamentu přesvědčila. A čas se jí krátí – volba šéfa EK proběhne už příští úterý.

Pro zvolení potřebuje von der Leyenová získat hlasy nejméně 376 europoslanců. Pokud by ji podpořili bez výjimky všichni europoslanci z „její“ Evropské lidové strany (EPP), musela by přesvědčit ještě nejméně 193 dalších. Jak podotýká deník Politico – neúspěch by téměř jistě znamenal politický konec von der Leyenové a také potupu evropských lídrů, kteří ji do čela EK prosazují.

Od nominování Leyenové k hlasování europoslanců uplynou dva týdny. Jak upozorňují političtí komentátoři, jde o poněkud nestandardní, krátkou lhůtu. Německá ministryně obrany má tedy na přesvědčení europoslanců velmi málo času. Podle řady z nich ale nemá smysl hlasování odkládat. „Zpoždění hlasování do září by stejně nic nezměnilo,“ řekl Politicu jeden z europoslanců. „Nikdo v průběhu léta nezmění názor,” doplnil.

Kritikům německé ministryně obrany vadí především to, že Leyenová do europarlamentu vůbec nekandidovala a byla vybrána jen hlavami EU. „Pokud bude tak slabá, jak doposud byla, volbu nezvládne,“ myslí si na základě jednoho z vystoupení Leyenové na plenárním zasedání tento týden europoslanec, který si nepřál uvést své jméno.

Podle Politica pro Leyenovou nebude hlasovat například nezanedbatelné množství německých europoslanců ze sociální demokracie. Vadí jim, že německá kancléřka Angela Merkelová při summitu o budoucích lídrech Unie neprosazovala tzv. spitzenkandidáty. „Ten kdo vyhraje volby, by se měl ucházet o místo v čele komise,“ zní z německé sociální demokracie. Nenaplnění tohoto principu vadí také řadě křesťanskodemokratických europoslanců z Německa, kteří bojovali hlavně za formálního vítěze voleb, Manfreda Webera.

Podle některých europoslanců, které oslovilo Politico, je parlament rozdělen na třetiny. Jedna třetina je jasně pro Leyenovou, druhá je proti a poslední část europoslanců je stále nerozhodnutá. Leyenovou nepodpoří Evropská sjednocená levice a severská zelená levice (GUE/NGL). Nerozhodnutá je skupina pravicových evropských konzervativců a reformistů (ECR). Na vážkách je také italská strana Liga a francouzští nacionalisté.

Reklama

Doporučované