Hlavní obsah

Vražda maskovaná kulovým bleskem. Stáli za smrtí českých trampů agenti z Východu?

Záhady Josefa Klímy: Svědci viděli na místě auto spojované s karlovarskou kontrarozvědkou, která byla zcela pod vlivem KGB.Video: Josef Klíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tým pořadu Záhady Josefa Klímy rozkrývá tajemstvím opředenou tragédii.

Článek

Na přelomu června a července 1987 zemřeli ve skalách nedaleko Hřenska tři mladí trampové. Veřejná bezpečnost případ uzavřela jako nešťastnou náhodu, prý zabíjel kulový blesk. Jenže kulový blesk těžko své oběti sváže, zahrabe a zakryje větvemi.

V devadesátých letech se případem zabýval Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV). Našel trojici podezřelých pohraničníků a začal uzavírat kruh nepřímých důkazů. Jenže státní zastupitelství věc před dořešením předalo krajským vyšetřovatelům v Ústí nad Labem. Prý kvůli tomu, že nebylo jasné, zda má případ politické pozadí. V Ústí nad Labem v roce 2002 případ odložili, aniž by provedli dokazování navržené na ÚDV.

Po zmizení trampů totiž jeden z trojice podezřelých změnil trasy hlídek tak, aby místem činu nechodily. Jsou vrahy skutečně pohraničníci? Anebo po skutečném pachateli zametají stopy? Zemřeli Pavel, Petr a Lenka kvůli tomu, že viděli a možná i vyfotili něco, co vidět neměli? Podle několika zmínek ve spisu může trojnásobná vražda souviset s ještě podivnějším případem – exploze. Mezi lety 1986 a 1989 u nás někdo pokládal nálože před okresními a krajskými sekretariáty KSČ. Vyšetřování bombových atentátů směřovalo k několika vlivným komunistům napojeným na sovětskou KGB.

Vypátrali jsme klíčového svědka. Na výsledek se podívejte v reportáži nahoře ve videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované